20 godina Big Banda Pula – Koncert za Davora

Koncert Big Banda Pula održat će se u koncertnoj dvorani Doma hrvatskih branitelja Pula u srijedu 28. prosinca 2016. s početkom u 20 sati. Voditelj ovog orkestra koji obilježava 20 godina djelovanja naš je poznati nagrađivani trubač Branko Sterpin, a koncert je posvećen Davoru Lorkoviću, velikom umjetniku i dugogodišnjem voditelju pulskog Big Banda.

Kao jedan od nositelja programa manifestacije Prosinac u Puli, pulski je Big Band svih proteklih godina privukao brojnu publiku. Glazbena večer u organizaciji Puhačkog orkestra grada Pule i SAKUD-a Pula te pokroviteljstvo Grada Pule poklon je publici, ulaz je slobodan. Voditeljica programa je Tijana Vukić.

Big Band Pula, u sastavu udruge Puhački orkestar grada Pule, djeluje od 1996. godine – puna dva desetljeća.

Davor Lorković – pijanist, harmonikaš, voditelj orkestra, skladatelj i aranžer – jedan od osnivača (uz Željka Rikera i Roberta Rosandu) i dugogodišnji voditelj Big Banda Pula – zauvijek nas je napustio ove godine. Tradicionalni je božićni koncert posvećen njemu i dvadesetoj obljetnici djelovanja pulskog Big Banda – na programu su Lorkovićeve skladbe i aranžmani, a gosti su njegovi dugogodišnji suradnici, učenici i prijatelji: Snježana Demarin, Ivona Fabris, Boro Lukić i Nenad Mirt.

Lorkovićeva se maštovitost, kreativnost, spretnost i veliko znanje ogledalo u svakoj autorskoj skladbi i aranžmanu, a najviše u samom sviranju, u harmonijama koje je birao, u zadivljujućim solističkim improvizacijama. Svirajući cijeli život, nije se umorio, a sam je za sebe znao kazati da konstantno uči i da je s godinama sve bolji. Kao član HGU, 2002. godine dobitnik je Nagrade Status, kao jazz harmonikaš, u kategoriji Udaraljke i ostali raznorodni instrumenti, a 2011. godine dobitnik je Posebnog priznanja HGU za sveukupni doprinos jazz glazbi, u povodu 75-te godine života. 2012. dobitnik je Nagrade Grada Pule.

Lorkovića je njegov beskompromisni glazbeni put vodio od rodnog Pakraca, Zagreba i Sarajeva, preko Njemačke, do Pule i Istre. Aranžirao je i snimao skladbe za radio postaje, svirao s brojnim poznatim solistima, održao nebrojene nastupe u zemlji i inozemstvu. Potpuno posvećen glazbi, nekonvencionalan i neukalupljen, o svemu navedenom nema sačuvanih snimaka. Do 1996. godina i razdoblja Big Banda Pula pod njegovim vodstvom, kada postaje očita fascinacija mladih pulskih glazbenika – članova Puhačkog orkestra grada Pule – njime i njegovom glazbom, jazzom.

Pod njegovim umjetničkim vodstvom, Big Band Pula repertoarski je usmjeren jazz standardima, najviše iz razdoblja swinga, te latin jazzu. Neizostavne su i Lorkovićeve autorske kompozicije, kao što su “Day Of”, “Edens Monotony”, “Cafe Cream”, “Winter In My Room” i druge. Pulski Big Band bilježi brojne koncerte, imao je više radijskih snimanja te prijenos koncerta uživo na 1. programu Hrvatskog radija. Uz orkestar su nastupali brojni renomirani hrvatski, pa i inozemni vokalni i instrumentalni solisti.

Upravo uz Lorkovića i/ili u pulskom Big Bandu prve su korake u svijetu jazza učinili brojni pulski glazbenici srednje i mlađe generacije, od kojih je više njih svoje znanje nastavilo obogaćivati na sveučilištima diljem Europe. Među njima i sadašnji voditelj, trubač Branko Sterpin – također višestruki dobitnik Nagrade Status. Tu su i Boro Lukić, Nenad Mirt, Igor Mihovilović – Mile, Miron Hauser, Petar Bazdanović, Adriano Bernobić, Marco Quaranttoto, Dušan Kranjc… Ne zaboravimo vokalne soliste Ivonu Fabris, Snježanu Demarin, Jenny Brković, Kristinu Klarić, Mateja Ocvirka, Valtera Ilića, Vokalni kvartet Misty…

Davor Lorković je svojim autoritetom, znanjem, iskustvom, a istovremeno i skromnošću potaknuo, usmjerio i prenio mlađoj generaciji najviše što se može – ne samo teoriju, već pristup glazbi, način života kroz nju, ukratko – ljubav. Smatra se ocem jazza na ovim prostorima. Zahvaljujući njemu, Pula i Istra mogu se pohvaliti novom, snažnom jazz generacijom koja zna i spremna je prenijeti to znanje uz ljubav prema glazbi dalje, budućim naraštajima.

Odgovori

Pin It on Pinterest