Siječanj u Istarskom narodnom kazalištu

Uz tradicionalno bogat program Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula niti u siječnju nove 2017. godine neće nedostajati događanja na kazališnim daskama.U nastavku donosimo program INK-a za siječanj 2017. godine:

12., 13. i 14. siječnja (četvrtak, petak i subota), 20,00 sati: Egzorcizam

Autor i redatelj: Dalibor Matanić. Igraju: Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Judita Franković, senka Bulić, Lana Gojak, Janko Popović Volarić, Marko Brajić i Manuel Kaučić. Slobodna prodaja.

Moderno društvo se svakim danom sve više udaljuje od etike i humanih principa.  Materijalni svijet se očajnički bori sa svojim krajem te nemilosrdno nasrće na duhovnost. Crkva je izgubila snagu te gubi poklonike. Sve to je plodan teren za sveprisutnost pojma sotone koji nadrasta religiju i uvlači se u sve pore društva. Mržnja, netolerancija, nacionalizam, fašizam, sebičnost, bezobzirnost, konformizam, sve su to poluge djelovanja sotonskog u svijetu u kojem se stalno povećava broj ubijenih, unesrećenih i gladnih. Odmicanje od suosjećanja, oprosta, tolerancije i iskrenosti smanjuje šansu za preživljavanje ove planete i nismo ni svjesni kako vlastitim negativnim djelovanjem hranimo sotonu i osnažujemo ga.  Slučaj djevojke Maše Artuković za koju se sumnja da bi mogla biti opsjednuta sotonom okuplja Svećenika posrnulog u vjeri koji se sprema napraviti svoj prvi egzorcizam, psihijatricu Sofiju s izraženom netrpeljivošću prema religiji, Lidiju, novinarku konzervativne crkvene televizije koja ima namjeru pred kamerama raskrinkati egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi, njenog snimatelja Borisa koji poznaje Mašu iz djetinjstva te Mašinu sestru Veru ogrezlu u religijski fanatizam koja dočekuje sve njih u nadi da će se stanje njene sestre popraviti. Podrum sestara Artuković postaje zona obračuna u kojoj se isprepliću međusobni stavovi i uvjerenja, no na površinu izlaze mračne tajne te postupci iz njihove prošlosti s kojima se likovi moraju suočiti. Kako se sotona osnažuje nahranjen njihovom nesrećom i posrnućima, tako će i likovi morati posegnuti duboko u sebe ne bi li se pročišćeni uspjeli uhvatiti u koštac s njim. Samo uranjanjem u vlastitu iskrenost, traženjem snage za pokajanje i oprost te davanja ljubavi možemo pobijediti ono sotonsko u nama…

16. siječnja (ponedjeljak), 20,30 sati: Best of ladies stand up, gostovanje Studio smijeha Zagreb

Ženski stand up comedy spektakl dolazi u INK! Na današnjoj regionalnoj stand up sceni brojimo sve više komičarki koje redovito slušaju da se nalaze u muškom poslu i da to nije za njih. Ovoga puta mikrofon preuzimaju četiri najbolje komičarke koje suvereno vladaju regionalnom stand up scenom i više nego uspješno pariraju svojim muškim kolegama. One su: Martina Ipša (SLO), Marina Orsag (HR), Jelena Radanović (SRB) i Miranda Lončar (BiH). Svaka od njih iza sebe ima višegodišnje iskustvo i brojne nastupe u svojim državama, u državama regije, a i diljem Europe. Svojim su humorom nasmijale na tisuće ljudi i samim time dokazale kako žene itekako imaju smisla za isti.

19. siječnja (četvrtak), 20,00 sati: Stilske vježbe, gostovanje Planet Art, Zagreb

IGRAJU: Lela MARGITIĆ i Pero KVRGIĆ

Stilske vježbe fenomen su svjetskih razmjera. One su najdulje izvođena predstava na svijetu s istom glumačkom postavom. Pero Kvrgić i Lela Margitić ovu su predstavu svojom virtuoznošću poveli i u svjetsku kazališnu povijest.  Najsjajniji je predstavnik cijele jedne iznimne kazališne ere, po kazališnoj i glumačkoj kvaliteti, te već punih 48 godina spada u sam vrh svjetske kazališne produkcije.

Radi se o jednoj običnoj zgodi iz svakodnevnog života koja u tumačenju izvrsnih Pere Kvrgića i Lele Margitić na dvadesetak različitih načina postaje vrhunska komedija, burleska koja oduševljava, mami salve i salve smijeha te oduševljava glumačkom virtuoznošću.

Mogli bismo reći da su Stilske vježbe upravo ono što se naziva – magijom kazališta!

24. siječnja (utorak), 20,00 sati: Jesenja sonata, gostovanje HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka

Redateljica: Ana Tomović

Uloge: Charlotte: Mira Furlan, Eva: Marija Tadić, Helena: Jelena Lopatić, Viktor: Leon Lučev

Majstor portretiranja kompleksnih i nepovratno zamršenih ljudskih odnosa, Ingmar Bergman 1978. godine piše Jesenju sonatu, koncentrirajući se na lik slavne pijanistice Charlotte koja se, potresena smrću svoga muža, nakon godina odsutnosti vraća u svoju obiteljsku kuću. U njoj je, kao i godinama prije, čekaju njezine kćeri Eva i Helena, koje i dalje žive posljedice nedostatka majčine Ijubavi. Ona je svojedobno, dvojeći između obitelji i umjetničkog poziva, izabrala pijanističku karijeru na koncertnim pozornicama diljem svijeta. Kćeri iznova pokušavaju pridobiti majčinu pažnju u nadi da će se davno narušeni odnosi ponovno uspostaviti. No, Charlottin povratak pokrenut će cijeli niz neprežaljenih zamjeranja i neizgovorenih optužbi te razotkriti traumu obitelji koja se nepovratno izgubila u međusobnom optuživanju. Preispitujući nekada davno donesene odluke, Bergman se ne pita jesu li one dobre ili loše, nego jesmo li sposobni živjeti njihove posljedice, te kakve posljedice odabir vlastite slobode i dosljednost svome karakteru ostavlja na druge, posebno one najbliže.

( www.pula.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest