Počinje gradnja osnovnih škola u Finidi i u Žbandaju

Dva velika projekta koji će porečke učenike zbrinuti za idućih dva do tri desetljeća jest gradnja novih škola u Finidi i Žbandaju, koje će prema projektantskoj vrijednosti stajati 67 milijuna kuna bez PDV-a. O najvažnijim investicijama u ovoj godini razgovaramo s porečkim gradonačelnikom Edijem Štifanićem, koji je najavio da će Grad za obje škole uzeti kredit na rok otplate od 10 do 15 godina. U tijeku su natječaji za izbor izvođača radova, pa se očekuje za Žbandaj da radovi počnu u veljači i da budu gotovi do rujna, prije početka školske godine 2017./2018. Gradonačelnik je za Finidu kazao da bi se gradilište trebalo otvoriti u travnju, a rok dovršetka jest rujan 2018. godine. Budući da se gradnja škole u Finidi najavljivala godinama, pitali smo zašto se toliko dugo čekalo.

Novu školu pohađat će 600 učenika

– Sada su stvoreni uvjeti, jer je Grad kreditno sposoban. Zaduženost budžeta je ispod deset posto, pri čemu će se kredit za sportsku dvoranu Žatika otplaćivati još 16 godina. S kreditom za škole zaduženost proračuna bit će ispod dozvoljenog limita od 20 posto. U 12 godina koliko sam gradonačelnik najprije je problem bio s državom koja je godinama otezala ustupanje svog zemljišta za gradnju.

Zatim je bila kriza i Grad nije imao financijskih mogućnosti, da bi nakon toga država pokrenula inicijativu javnog privatnog partnerstva. Grad se uključio, a resorno ministarstvo odustalo nakon nekoliko godina zavlačenja, obrazložio je Štifanić.

Škola u Finidi, vrijedna 60 milijuna kuna, planirana je za 600 učenika a dobit će i trodijelnu sportsku dvoranu, te nekoliko vanjskih igrališta i parkiralište za nastavnike, roditelje i autobuse.

Površina škole i dvorane bit će veća od 9.000 četvornih metara. Nova škola imat će više od 20 razreda i to za svih osam godina, kuhinju, blagovaonicu, knjižnicu i prostor za razne priredbe. Time će se postojeća škola, stara 40-ak godina, koja broji oko 1.100 učenika zajedno s područnim školama, rasteretiti. Gradonačelnik je istaknuo da je glavni cilj da sva porečka djeca idu u školu u jutarnjoj smjeni. Kad svi budu u jednoj smjeni, dodaje Štifanić, ostat će više vremena za vannastavne aktivnosti i, što je najvažnije, druženje djece i roditelja. K tome, nova će dvorana služiti i brojnim porečkim sportskim klubovima i rekreativcima.

Sanira se gradski deponij na Košambri

Područna škola u Žbandaju imat će oko tisuću kvadrata za stotinu učenika od prvog do četvrtog razreda. Uz školu, koja će imati kuhinju, blagovaonicu, zbornicu i svlačionicu, sagradit će se manja sportska dvorana i parking. Od rujna ove godine djeca, koja su polazila staru školu u Žbandaju, nastavu pohađaju u Sv. Lovreču.

– Činjenica je da je MO Žbandaj jedan od najbrže rastućih na našem području. Sad već ima 80 učenika. K tome, nova dvorana služit će i drugim žiteljima za potrebe mjesnog odbora, rekreacije za starije i drugo, riječi su gradonačelnika.

U 2017. godini bit će još mnogo projekata, najavio je gradonačelnik. Grad će se preko Ministarstva poljoprivrede kandidirati na sredstva EU fondova za gradnju dječjih igrališta u Kukcima i Stranićima, potom za rješavanje nerazvrstanih cesta u Grbini i Valkarinu, te za gradnju još jednog vrtića u Varvarima, kao i za novi društveni dom u Novoj Vasi. Pri kraju je glavni projekt za obnovu Zavičajnog muzeja Poreštine, za što će se kandidirati na EU fondove. Uskoro se kreće u uređenje javnog kupališta u gradu kod marine

za što je dobiven novac od Ministarstva turizma. Gradonačelnik napominje da će Grad ondje sanirati i sanitarne čvorove i urediti parkirnu površinu. Među brojnim projektima koje će donosi 2017. i proračun ?težak? 261 milijun kuna jest i sanacija nove plohe odlagališta komunalnog otpada s reciklažnim dvorištem i sortirnicom otpada na Košambri, za što od Fonda za zaštitu okoliša očekuju 17,5 milijuna kuna.

Ostali Nova Vas, Baderna i Fuškulin

Najvažniji mi je dovršetak izgradnje nove kanalizacijske mreže i rekonstrukcija postojeće, što je sve zajedno više od 80 kilometara. Radove je izvela gradska komunalna tvrtka Odvodnja pomoću sredstvima iz EU fondova. Time je kanalizacijski mrežu dobilo više od 6.500 stanovnika u prigradskim naseljima, pa je sada postotak onih koji se mogu spojiti na kanalizaciju na cijelom području Poreča veći od 90 posto. Ostali su za napraviti još neki dijelovi mjesnih odbora Nova Vas, Baderna i Fuškulin, za što je u tijeku izrada projektne dokumentacije. Neke dijelove Odvodnja je financirala uz pomoć Hrvatskih voda, kao primjerice u Baderni gdje je pri kraju gradnja kanalizacije u dužini od pet kilometara, objasnio je gradonačelnik.

Napomenuo je da su usput napravili oko 36 kilometara novog asfalta. Najveći dio pokriven je troškovima izgradnje kanalizacije, a za neka naselja gdje asfalta nije bilo ili je ceste trebalo proširiti, “uskočio” je gradski proračun s dodatnih nekoliko milijuna kuna.

Također, nastavilo se s uređenjem gradskih plaža na sjevernom dijelu Poreča, u Materadi i Čevar Portu, za što je dio sredstava dobiven iz Ministarstva turizma. Početkom godine, nastavio je Štifanić, obnovljen je dio rive od carinskog gata do hotela Palazzo i nastavilo se s izgradnjom novih polivalentnih igrališta. Pa su tako napravljena dva u Velom Maju i Baderni s ogradom, reflektorima i klupama. Trenutno Poreč ima ukupno 102 dječja igrališta, od kojih su 27 polivalentna.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest