Obnovit će se “doktorska zgrada” na križanju Istarske i Amfiteatarske ulice

 

S obzirom na iznimno veliki interes upravitelja i predstavnika stanara za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja produžilo je rok za podnošenje projektnih prijedloga do 31. siječnja. Do sada je Fond zaprimio 577 projektnih prijedloga od kojih je detaljno pregledano njih 300-injak te je upraviteljima dana uputa što trebaju korigirati ili nadopuniti u projektima. Njih 150 je već kompletirano te je za njih fondov Sektor za energetsku učinkovitost izdao izjavu o spremnosti projektnog prijedloga.

Dragocjeno vrijeme za opširnu dokumentaciju

Naime, uloga je Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pomoći prijaviteljima u pripremi projektnog prijedloga i njegovoj prijavi kako bi uspješnost prijavitelja bila što veća, a što će u konačnici rezultirati i boljom apsorpcijom sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

– Produljenjem roka za prijavu višestambenih zgrada na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost svi zainteresirani upravitelji zgrada dobivaju dragocjeno vrijeme za popunjavanje veoma opširne i zahtjevne natječajne dokumentacije. Castrum Pula 97 namjerava prijaviti dvije višestambene zgrade smještene u starogradskoj jezgri, na adresi Flanatička 12 te blok zgrada na adresi Istarska 17-19 i Amfiteatarska 8, poznatija kao “doktorska zgrada” za koje je moguće dobiti sufinanciranje do maksimalno 60 posto opravdanih troškova, kaže Aleksandar Matić, direktor Castruma i pročelnik Ureda Grada.

Matić, uz natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, najavljuje i skoro raspisivanje javnog poziva za gradski projekt Dolcevita, koji je u završnoj fazi pripreme.

– Dopunom odluke postojećeg projekta Dolcevita nastavlja se kontinuirana briga i opredijeljenost Grada Pule za nastavkom uređenja starogradske jezgre. Za sve građevine na području definirane i proširene zone prioriteta Pule predviđeno je maksimalno sufinanciranje do 100 tisuća kuna te još dodatnih 50 tisuća kuna za sufinanciranje konzervatorsko – restauratorskih radova na povijesnim detaljima. Smatram da je to jedinstvena prilika za sve pulske upravitelje nekretnina da u svim situacijama gdje je to, u odnosu na konzervatorske uvjete, prihvatljivo rješenje, kombiniraju sufinanciranje obnove zgrada putem otvorenih natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i budućih natječaja Grada Pule kako bi sama obnova za naše sugrađane bila što povoljnija. Obnova starogradske jezgre je dugoročan proces koji zahtijeva veliku suradnju upravitelja nekretnina, gradskih službi, konzervatorskog odijela i samih suvlasnika, zaključuje Matić.

Kombiniranje Dolcevite i natječaja Fonda

Da su u Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti ozbiljno shvatili produljenje roka pokazuje i podatak da će, unatoč produženju roka, vikendima raditi od 10 do 18 sati, dok će na sam dan zatvaranja poziva raditi od 8 do 23.59 sata. Pregledavat će se dokumentacija, a najavljeni su i dolasci nekih upravitelja s projektima koji su spremni za prijavu. U Fondu apeliraju da im svi zainteresirani što prije dostave nadopunjenu dokumentaciju, kako bi se projektni prijedlozi mogli finalizirati.

Indikativni godišnji plan objave poziva

Na stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU objavljen je indikativni godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2017. godinu u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Navedeni su indikativni iznosi bespovratnih sredstava koji se mogu dodijeliti po projektima sukladno prioritetima, ciljevi, opis prihvatljivih aktivnosti, prihvatljivi korisnici, te indikativni datum objave. Hrvatskoj je na raspolaganju 6,8 milijardi eura. Kada se tome pridoda obvezno sufinanciranje provedbe operativnog programa iz državnog proračuna, njegova ukupna vrijednost raste na 8 milijardi eura. Između ostalih, prihvatljivi korisnici su obrazovne ustanove, znanstvene organizacije, jedinice lokalne i regionalne samouprave, poduzetnici i poduzetničke potporne institucije, upravitelji zgrada, ministarstva i drugi.

– Grad Pula podržava i pozdravlja ovakav način informiranja javnosti koji omogućuje da svi zainteresirani korisnici, odnosno prijavitelji, na vrijeme mogu prionuti pripremnim aktivnostima za dostavu projektnih prijedloga te po objavi poziva, kvalitetno pripremljenim projektima konkuriraju za značajna bespovratna sredstva za realizaciju tih projekata, rekao je Matić.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest