Srpanj u INK-u

 

U ponedjeljak, 3. srpnja 2017. su u programu pulske TV Nove u emisiji Zapadna strana gostovali: ravnateljica INK Gordana Jeromela Kaić, Jasminko Balenović, redatelj predstave Rinimo ga naprid, Sabrina Rinaldi direktorica Ariston Proballet Sanremo, autor i izvođač predstave Štuorice od polnoći Aleksandar Bančić te  glumac Valter Roša.

Na samom početku emisije ravnateljica Jeromela Kaić podsjetila je građane na aktualni program 23. međunarodnog kazališnog festivala PUF koji se tradicionalno održava dijelom i u INK Pula od 1.-5. srpnja.

Dan nakon završetka PUF-a, 6. srpnja,  započinje program Ljetnih plesnih radionica u sklopu 22. MKFM-a koji se već 5 godina uspješno održava u suradnji s Ariston Proballetom iz Sanrema, Italija.

Posljednji tjedan u srpnja INK  „seli“ na Kaštel u Povijesni i pomorski muzej Istre.

Programa naziva „INKazalište na Kaštelu“ započinje 25. srpnja izvedbom predstave Rinimo ga naprid, nastavlja Štuoricama od polnoći 26., 27. ponovna izvedba Rinimo ga naprid i  završava 28. srpnja izvedbom predstave Mistero Buffo, sve s početkom u 21 sat.

Bit će to 15.  izvedba predstave Rinimo ga naprid, 20. izvedba predstave Štuorice od polnoći koja je premijerno izvedena prije svega par mjeseci, te 45. izvedba predstave Mistaro Buffo koja je u posljednjih pet godina najizvođenija predstava.  “Ove smo godine izuzetno povećali broj izvedbi predstava iz vlastite produkcije koje čine okosnicu repertoara, a smanjen je broj gostujućih predstava” istaknula je Jeromela Kaić.

Ljetne plesne radionice koje počinju 06. srpnja završit će svečanim zatvaranjem 13. srpnja u 21 sat u INK, programom „Closing Gala“ u sklopu kojeg će biti prezentacija radionica i  baletne predstave u izvedbi plesne skupine „Ariston Proballet“ iz Sanrema, Italija na glazbu TOCCATA I FUGA u d molu Johanna  Sebastiana Bacha u koreografiji Marcella Algeria.

Potrebno je napomenuti kako će vrata kazališta građanima biti otvorena i tijekom Pula film festivala od 15. – 22. srpnja jer će se dio filmskih projekcija prikazivati u velikoj dvorani INK počevši već od 10 sati ujutro programom dječjih filmova.

Sabrina Rinaldi kazala je kako je neizmjerno veseli nastavku suradnje s INK. Ove godine plesne radionice bit će podijeljene u nekoliko grupa: klasični balet u 3 nivoa prema uzrastu i znanju, tjelesne vježbe za plesače, moderan ples i rad na koreografiji za završnu prezentaciju svih grupa. Nit okosnica je ideja spajanja sedam dana sa sedam nota, a kruna će biti predstavljanje koreografija na Closing Gala večeri. „Ove sam godine izuzetno zadovoljna brojem polaznika radionica koji raste iz godine u godinu. Vesele me prijavljeni polaznici koji u Pulu ove godine stižu čak iz Rumunjske, Mađarske, Češke i Slovačke, a tradicionalno je najveći broj polaznika iz Italije“ kazala je Rinaldi.

Redatelj predstave Rinimo ga naprid izjavio je kako se veseli prvom igranju predstave ove godine.  „Riječ je o komediji rađenoj po britanskoj predlošku adaptiranoj na naš prostor, vrijeme i jezik. Predstava je do sad igrana i izvan Pule, a publika je prilikom svake izvedbe iskazala svoje oduševljenje“ rekao je Balenović čestitajući jednoj od glumica, Romini Vitasović na skorom rođenju djeteta, a iz tih će je razloga ovoga puta na sceni mijenjati Nina Kaić Madić.

Ambijentalnoj izvedbi ove predstave veseli se i glumac Valter Roša koji je izjavio kako doista uživa u toj predstavi i voli lik koji glumi. „Tekst je vrlo zabavan i govori o tome kako smo zapravo svi samo ljudi i iako je tematski predstava vezana za politiku i političare prikazuje da smo svi od krvi i mesa“ rekao je Roša koji u predstavi glumi Šimu Oholića, nižeg političkog dužnosnika, glavnog pokretača radnje cijele predstave.

„Ova je predstava igrala sedam puta na gostovanju u sklopu Kazališne zime u Istri“ dodala je ravnateljica Jeromela Kaić koja se prisjetila odličnih reakcija publike na ambijentalnim izvedbama u Zagvozdu i Lindaru.

Štuorice od polnoći svoju su premijeru imale u ožujku ove godine na Svjetski dan kazališta za djecu i mladež, koji je ujedno i Svjetski dan pripovjedanja. „Ovo je predstava koja se može svrstati u pripovjedačko kazalište“ izjavio je autor Aleksandar Bančić dodavši kako on pripovjeda stare priče, narodnu predaju, i to konkretnije priče koje je pričao njegov pradjed Anton Bančić. Priče su zapisane predajom od gospođe Milice Kranjčić i sačuvane u knjizi Libar od polnoći.

„Mislim da je Bančić zaista napravio jedan vrijedan projekt u očuvanju nematerijalne kulturne baštine„ zaključila je Jeromela Kaić pozvavši sve gledatelje pulske TV NOVE na kazališne predstave tijekom srpnja koje se seli pod zvjezdano nebo Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, na Kaštel. Potrebno je za kraj napomenuti i kako se sve predstave na otvorenom izvode na čakavskom narječju te na taj način ne samo da čuvamo i naše jezično bogatstvo već i stranim gostima približujemo Istru u njezinom autohtonom izvornom izdanju.

Pin It on Pinterest