Nakon hokeja u pulsku Arenu stižu – nogometaši!

 

Nakon spektakla hokeja na ledu u lipnju 2012. godine, Pula bi mogla postati domaćin još jednog spektakla i to ponovno u Areni, onog nogometnog. Naime, nakon što su preliminarni razgovori obavljeni još krajem prošle godine, na jučerašnjem je sastanku u Gradskoj palači delegacija World MiniFootball Associationa (WMA-a), predvođena predsjednikom Slavkom Šimunovićem, ali i legendarnim “vatrenim laktom” Aljošom Asanovićem, iznijela detaljan plan i projekt spektakla malog nogometa (7 na 7) koje bi se održalo na igralištu s umjetnom travom u pulskoj Areni.

Humanitarni event sa svjetski poznatom ekipom

Riječ je o turniru “Football sevena” – novog nogometa koji teži postati službeni sport (već je paraolimpijski). Igraju ga šest igrača i golman, uz mogućnost pet zamjena, a utakmice traju 2×25 minuta. Igra se na terenu dimenzija od 50×30 metara do 60×40 metara, a kod nas bi se održalo svojevrsno svjetsko prvenstvo. Završnica tog natjecanja amatera-rekreativaca održala bi se upravo u Areni, koja bi bila pretvorena u nogometni teren, a uz koju bi se održao i humanitarni događaj uz sudjelovanje svjetskih nogometnih zvijezda.

– Football 7 je novi tip nogometa, nešto između malog i “normalnog” nogometa, no, puno atraktivniji od malog nogometa i idealan za djecu do 14 godina, pa ne čudi da je već u programu FIFA-e i UEFA-e, a inače je paraolimpijski sport. Pulska Arena nam dimenzijama idealno odgovara za taj projekt. Stoga smo u Grad Pulu došli s idejom da Arena bude kolijevka Footballa 7 i da svake godine budu organizirana međunarodna događanja, službena i revijalna. Za ovu godinu namjera nam je od 17. do 24. lipnja održati World Cup (Svjetsko prvenstvo), uz sudjelovanje učesnika iz 24 zemlje svijeta u kategorijama veterana i seniora. U sklopu toga bi organizirali veliki humanitarni event, sa svjetski poznatom ekipom, ali o tome tek kad sklopimo ugovore, kaže nam u uvodu Šimunović.

Stižu svjetske nogometne zvijezde

Kako navodi nadalje, sudjelovale bi amaterske momčadi, a WMA pokušava sve da Football 7 postane službeni sport pod okriljem UEFA-e i FIFA-e.

– Podršku imamo već od pet-šest zemalja, od Rusije, Senegala do Argentine. Naravno, Puli je najzanimljiviji humanitarni event zahvaljujući kojem bi u pulski amfiteatar stigle velike međunarodne, ali i hrvatske nogometne zvijezde, a sve to bi se ponavljalo svake godine jer želimo tradicionalno održavati tu manifestaciju. Zahvaljujemo se Gradu Pulu na podršci. Projekt World Cupa bio bi pod motom “Nogomet se vraća kući” jer postoji eksponat u Arheološkom muzeju Istre koji pokazuje da se nogomet igrao još u vrijeme Rimljana. U planu je stoga da se igra i susret Ilira i Rimljana, a inače, u Sinju već postoji društvo koje igra rimski nogomet pa nam je i to u planu, pojašnjava Šimunović, koji ističe da očekuje podršku svjetske i europske krovne nogometne asocijacije, FIFA-e i UEFA-e, dok u Puli ima namjeru uspostaviti dugogodišnju suradnju, kako u sportskom smislu, tako i u promociji.

Ovogodišnja manifestacija održala bi se dakle u lipnju, kada su nogometne zvijezde “na godišnjem”. Stoga postoji mogućnost da se velika svjetska imena nogometa odazovu ovom pulskom spektaklu što bi za promociju Pule bio još jedan veliki zamašnjak.

– Želim zahvaliti na inicijativi. Popularizacija sporta, ali i promocija našeg grada putem sporta i spektakla je ono što svi želimo. Pružit ćemo podršku, prije svega logističku, kao što to činimo i za druge velike spektakle. Drago mi je da na ovaj način dugoročno možemo postati kolijevka Football 7-a i vjerujem da naša legendarna sedmica Aljoša Asanović daje dovoljno pouzdanja i vjere da će ova manifestacija zaista uspjeti i biti doista lijepa sportska kulturna i društvena atrakcija, komentirao je jučerašnji susret gradonačelnik Boris Miletić.

Promocija ispred EU parlamenta

Šimunović se nadovezao i rekao kako će pokušati angažirati najpoznatije svjetske sedmice, pa je stoga i Asanović već ovdje, a i legendarni kapetan grčke reprezentacije iz 2004. godine kada su postali europski prvaci, Teodoros Zagorakis.

– On je trenutno europarlamentarac i upravo ispred EU parlamenta postavljamo teren. Zapravo u Bruxellesu imamo prvu promidžbu Football 7-a i pulske Arene. Imamo prekrasnu priču, trenutnu uz porođajne muke, ali intencija je da Pula postane kolijevka za Football 7, zaključio je Šimunović.

Još uvijek je u sjećanjima Puljana spektakularna manifestacija Arena Ice Fever, koja je u velebnu Arenu dovela hokejaše koji su tri dana, osim dupkom punog amfiteatra, punili gradske ulice. Nema sumnje da bi i nogometaši zasigurno još jednom usmjerili svjetsku pažnju na Pulu. Doduše, dalek je put do realizacije jer i gostovanje rukometaša PSG-a predvođenih Nikolom Karabatićem u Areni činilo se izglednim pa na kraju pariški klub nije mogao ugurati Pulu u svoj kalendar.

Legendarne sedmice

S obzirom na spomenute “sedmice” Asanovića i Zagorakisa, koji su uključeni u ovaj projekt, dovoljno je reći da dva najveća nogometna “manekena” nose, odnosno nosila su, sedmicu na leđima, a riječ je o Davidu Beckhamu i Christianu Ronaldu. Doduše, možda je nerealno očekivati da baš oni stignu u naš grad, ali, iako svi žele biti “desetke”, sedmicu na leđima nosili su velikani: Raul, Ševčenko, Cantona, Figo, Dalglish, Keegan, Pires, Robson, Conti, Causio, pa do nezaboravnih preminulih, Matthewsa, Besta i Garrinche. Danas, uz Ronalda, sedmica je zaštitni znak Riberyja.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest