Grad Pula se zalaže za jednaku dostupnost sporta za sve

 

Pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović jučer je u prostorima Doma sportova Mate Parlov prezentirala priručnik izrađen u sklopu europskog projekta 3 SP Special Sports for Special People.

Prezentaciji su nazočili profesori svih pulskih osnovnih škola, kao i predstavnici Sportske zajednice Grada Pule i Zajednice sportova Istarske županije.

„Ovaj Priručnik namijenjen je svim trenerima, učiteljima, profesorima tjelesnog odgoja, socijalnim radnicima, svima koji rade s djecom“ kazala je Krizmanić Marjanović te nadodala kako priručnik ima

tri edukacijska alata koji se mogu primijeniti na sve sportove i tako biti pristupačni široj javnosti.

U sklopu priručnika detaljno su objašnjena sva tri alata „Body & Sport“ , „Soul & Sport“ i „Brain, Hart&Sport“.

Svi oni se mogu prilagoditi zavisno se radi o odraslim osobama, edukatorima, učiteljima, sportskim djelatnicima ili pak učenicima. Priručnik sadrži i neke općenite pedagoške pristupe i preporuke koje predstavljaju jedan zajednički okvir.

Ovaj priručnik predstavlja jednu od aktivnosti projekta 3SP koji promiče tjelesnu samosvjesnost učeći mlade ljude dobrobitima bavljenja sportom i na taj način podiže svijesti o važnosti osnaživanja zdravih fizičkih aktivnosti.

„Ključna stavka ovog projekta je omogućiti jednaku dostupnost sporta za sve, te pokušati integrirati djecu slabijeg imovinskog statusa putem sporta u ostale sfere života i zajednice“ istaknula je Krizmanić Marjanović.

O metodološkoj primjeni, pristupu i fleksibilnosti u primjeni govorila je trenerica Maja Leskovšek.

Fokus se stavlja na uvođenje dodatnih fizičkih aktivnosti usmjerenih ka mladima koji nisu navikli na stil života koji uključuje redovne tjelesne aktivnosti, pojasnila je Leskovšek.

Uz navedeno, kroz projekt će se promovirati i zdrave životne navike, posebice kod djece u dobi od 14 do 20 godina. Sve je veći broj mladih ljudi širom Europe, koji nisu dovoljno fizički aktivni.

„Upravo ta neaktivnost ima veliki utjecaj na zdravlje, te općenito na kvalitetu života“ kazala je Leskovšek te nadodala kako su to razlozi na kojima se temelje okviri Erasmus+Sportskih programa.

Priručnik je sufinanciran od strane Europske komisije, te je nastao u suradnji eksperata iz različitih područja sporta i članova raznih institucija iz Italije, Velike Britanije, Španjolske, Hrvatske,

Njemačke i Belgije (Scuola Centrale Formazione, ALTEO Sport, Comité Européen de Coordination – CEC, Christliches Jugenddorfwerk Deutschlands,

Coleg Cambria, Centro Sportivo Italiano, Ente Nazionale Canossiano – ENAC, Generalitat de Catalunya, Fondazione Casa di Carità Arti e Mestieri).

( pula.hr)

Odgovori

Pin It on Pinterest