Župan Flego održao sastanak s predstavnicima seoske zajednice Ćićarije

 

Predstavnici sela Ćićarije upoznali su, na danas održanom sastanku, u sjedištu Istarske županije u Pazinu, istarskog župana Valtera Flega s činjenicom da su pokrenuli niz sudskih postupaka u cilju zaštite i očuvanja seoskih zajednica.

Kako su objasnili, trenutno se vode postupci kod Vrhovnog i Ustavnog suda i u namjeri zaštite seoskih zajednica spremni su pokrenuti postupak i kod suda u Strasbourgu. Naime, spomenute su zajednice preko 180 godina očuvale svoj status kao specifični oblik privatnog vlasništva o čemu postoje dokazi, kao i o činjenici da su seljani zajedno za svoje seoske zajednice kupovali imovinu za ispašu.

Također, naveli su kako su o navedenoj problematici izvijestili predsjednicu Republike Hrvatske i premijera Republike Hrvatske, uz zamolbu da pomognu u rješavanju navedenog problema.

Župan Flego, tom je prilikom naglasio, kako se privatno vlasništvo ne može nacionalizirati, a osobito ne 2017. godine. Župan je pružio punu podršku predstavnicima seoske zajednice Ćićarije u njihovim nastojanjima rješavanja ove dugogodišnje problematike.

„Predlažem da se, uz pokrenute sudske postupke, uputi zahtjev i zakonodavnoj vlasti, odnosno predsjedniku Hrvatskog Sabora kako bi se ovo pitanje brže razriješilo donošenjem posebnog zakona o zaštiti imovine seoskih zajednica. Zbog dugotrajnosti sudskih postupaka blokirane su sve aktivnosti što doprinosi daljnjoj depopulaciji područja koje je i tako na demografskom minimumu“, istaknuo je župan Flego.

Na kraju sastanka usuglašeni su sljedeći zaključci:

 

  • Predstavnici seoskih zajednica i Istarska županija smatraju da su seoske zajednice privatna imovina građana koji žive na tom području i da se u 2017. godini ne smije dešavati nacionalizacija privatne imovine.
  • Predlaže se donošenje posebnog zakona kojim bi se zaštitilo status seoskih zajednica, te se traži potpora zakonodavne vlasti kako bi se skratio put u rješavanju ovog problema.

Zaključi će biti upućeni predsjedniku Hrvatskog Sabora.

Odgovori

Pin It on Pinterest