Zaklada organizirala radionicu radi kreiranja inovativnih oblika suradnje za Filantropski fond Zaklade

 

U sklopu projekta „Filantropija – oslonac održivih zajednica“ Zaklada je organiziralaradionicu (Multisectorday), odnosno umrežavanje poslovnog i civilnog sektora s ciljem stvaranja novih modela suradnje unutar Filantropskog fonda Istre.

 Više od 20-ak predstavnika poslovnog i civilnog sektora uključilo se, u četvrtak, 26.01.2017. u prostorima HGK ŽK Pula u kreiranje prijedloga za novi filantropski fond Zaklade.

Sudionici su kroz rad u 3 grupe raspravljali o tome što motivira poslovne subjekte za uključivanje u Fond, kako bi natječaj trebao izgledati i koje aktivnosti se trebaju financirati putem ovog Fonda. Prezentiran je dosadašnji rad zaklade i postojeći fondovi s posebnim naglaskom na provedeni filantropski fond Prijatelji Istre, novoosnovani filantropski fond Zajedno za zajednicu u suradnji sa tvrtkama u turizmu ali i ciljevi i vrijednosti kojima se Zaklada vodi prilikom formiranja natječaja i dodjele sredstava. Spomenuta je transparentnost prilikom cijelog procesa i dodjele kao jedna od temeljnih komponenti svakog Zakladinog natječaja ali i neovisnost tijela koja ocjenjuju prijave.

Svi sudionici su se složili da je potrebno više ovakvih događanja pogotovo korištenjem metode worldcafe-a koja im se iznimno svidjela i osigurala priliku da stvarno budu uključeni u kreiranje sadržaja. Predstavnici poslovnog sektora složili su se da je dodjela sredstva putem transparentnih javnih natječaja iznimna prilika da zbog manje upoznatosti sa civilnim sektorom dodijeljena sredstva stvarno dođu do najpotrebitijih organizacija, ali i ponudili da osim sredstva doniraju i volonterski angažman zaposlenika.Neke od prijedloga unapređenja natječaja jesu slanje prvo sažetka a nakon selekcije pune aplikacije, smanjenje popratne dokumentacije, uvođenje e-prijave, mogućnosti prijave kratkih akcija ali i dužih projekata, uvođenje institucionalne potpore i sl. Zanimljiv je bio i stav udruga da treba svakako nastaviti Zakladinu praksu terenskih provjera ali i uvođenje djela ocjenjivanja od strane javnosti.

Multisectorday je dio projekta „Filantropija – oslonac održivih zajednica“ financiranog od strane EU i sufinanciranog od strane Ureda za udruge Vlade RH iz programa IPA 2012 Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalni zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnoga društva.Partneri na projektu su udruga SMART, Grad Umag, CGI Poreč, Otvoreno učilište Buje, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija.

Odgovori

Pin It on Pinterest