Pripazite na prevarante upozoravaju iz PU istarske

 

Otuđili motornu pilu

 Porečka je policija provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da su 19-godišnjak i 20-godišnjak počinili kazneno djelo krađe. Sumnjiči ih se da su 23. siječnja u večernjim satima, u Žbandaju, iz teretnog vozila VW Crafter, pulske registarske oznake, otuđili motornu pilu, čime su pravnu osobu iz Poreča oštetili za nekoliko tisuća kuna.

Protiv osumnjičenih se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

 

Otuđen novac i nakit

 Nepoznati je počinitelj 31. siječnja u poslijepodnevnim satima, provalio u kuću u Valturi i otuđio novac i razni nakit, čime je 61-godišnjeg vlasnika oštetio za više desetaka tisuća kuna.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem.

 

 Provale u vikend kuće

 Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem, koji je u razdoblju od 26. do 31. siječnja, na području Marčane, provalio u dvije kuće za odmor. Počinitelj je otuđio više televizora i satelitskih prijamnika, igraču konzolu, zvučni sustav i druge predmete, čime je  36-godišnjaka i 44-godišnjaka oštetio za više desetaka tisuća kuna.

 

 Pripazite na prevarante

 Policijski službenici tragaju za dvije nepoznate ženske osobe, koje su 30. siječnja u poslijepodnevnim satima, došle u stan 84-godišnjeg muškarca u Kumičićevoj ulici u Puli pod izlikom da će ga izmasirati i izmjeriti mu tlak, a što su iskoristile i otuđile mu nekoliko desetaka tisuća kuna.

Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično. Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje ”bižuterije” pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično.

 

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:

  • kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
  • za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice,
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca’,
  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti,
  • budite sumnjičavi,
  • ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede,
  • dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama

 

Predao streljivo

 Građanin koji je želio ostati anoniman predao je jučer pazinskoj policiji 217 komada različitog streljiva.

Podsjećamo građane da akcija ”Manje oružja – manje tragedija”, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s programom Ujedinjenih naroda za razvoj, još uvijek traje te da građani i dalje mogu predati zabranjeno oružje ili oružje koje posjeduju bez dozvole.

Policijska uprava istarska apelira na građane da predaju oružje koje nedozvoljeno posjeduju, a pogotovo oružje koje je zakonom zabranjeno: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojne projektile s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično. Podsjećamo da se protiv građana, koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Građani koji žele predati oružje, ne trebaju donositi oružje u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 ili 0800 8892 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici koji će takvo oružje preuzeti na siguran način.  

Pin It on Pinterest