Gradonačelnik Miletić podržao aktivnosti Savjeta mladih

 

Jučer je u Komunalnoj palači u Puli održana 24. sjednica Savjeta mladih Grada Pule kojoj su prisustvovali Gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Robert Cvek i pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber.

Gradonačelnik je naveo da je ovaj saziv Savjeta mladih Grada Pule napravio iskorak u promicanju suradnje donositelja odluka s mladima kroz veliki broj aktivnosti provedenih tijekom prve dvije godine mandata. Zahvalio se članovima Savjeta mladih na trudu koji su uložili u dosadašnjem djelovanju u lokalnoj zajednici i zaželio im jednako uspješnu posljednju godinu mandata. Istaknuo je da je osluškivanje potreba mladih od velikog značaja te ponudio svoju bezuvjetnu potporu u ostvarivanju aktivnosti Programa rada Savjeta mladih Grada Pule u 2017. godini. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule nadovezao se na Gradonačelnika te pohvalio proaktivnost Savjeta mladih i naglasio važnost nastavka kontinuirane kvalitetne suradnje. Pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber izrazila je izuzetno zadovoljstvo radom ovog saziva savjeta mladih, rekla je da redovito prati sve aktivnosti te da je kao i do sad otvorena za nastavak uspješne suradnje.

Članovi Savjet mladih raspravljali su o niz tema među kojima se posebno ističe izrada prva dva strateška dokumenta za mlade, Lokalnog programa za mlade Grada Pule 2017.-2020. i Regionalnog programa za mlade Istarske županije 2018.-2020.

Lokalni program za mlade Grada Pule 2017.-2020. izrađen je tijekom 2015. i 2016. godine provedbom aktivnosti kroz projekt financiran sredstvima Grada Pule i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.  Tijekom perioda izrade mapirani su dionici na lokalnom području koji kreiraju programe za mlade, održano je šest radionica s mladima, osamnaest sastanaka radnih skupina koje su definirale sadržaj poglavlja Lokalnog programa za mlade, partnerski sastanci Udruge ZUM, Udruge mladih i Alumni FET s Gradom Pula kao nositeljem projekta te dva Info dana na kojima su se mladima i zainteresiranoj javnosti predstavile aktivnosti u izradi i sadržaj prijedloga Lokalnog programa za mlade Grada Pule 2017.-2020. Prijedlog Lokalnog programa  na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule bit će ujedno i točka dnevnog reda za usvajanje.

Istarska županija u suradnji s Udrugom Alfa Albona i Udrugom mladih i Alumni FET Pula započela je s izradom Regionalnog programa za mlade Istarske županije 2018.-2022. Savjeti mladih istarskih općina i gradova imat će bitnu ulogu u provedbi aktivnosti i kreiranju sadržaja Regionalnog programa. Na sastanku održanom krajem siječnja u Pazinu, dogovoreno je da će članovi savjeta provesti aktivnost mapiranje dionika na lokalnom području kako bi se u konačnici ispitala kapacitiranost udruga mladih i za mlade u svim istarskim gradovima i općinama. Ostatak aktivnosti provest će se tijekom 2017., a cilj je uključiti u njegovu izradu što veći broj mladih s područja Istarske županije. Plan je da Nacrt Regionalnog programa za mlade Istarske županije bude gotov do kraja 2017. nakon čega bi ga Županijska skupština izglasala kao prvi strateški dokument za mlade na razini Istarske županije.

Mladi su raspravljali o nadolazećim aktivnostima Savjeta mladih Grada Pule u prvoj polovici 2017. Svakako valja spomenuti nastavak suradnje s mladima kroz radionice, predavanja i tribine koje se planiraju realizirati tijekom 2017. Članovi Savjeta kontinuirano će poticati suradnju lokalnih dionika koji kreiraju sadržaje za mlade, pružaju formalne i neformalne mogućnosti za njihovo obrazovanje i usavršavanje te ih potiču na usvajanje vještina i kompetencija koje im omogućuju veću konkurentnost na tržištu rada.

Trenutno je u tijeku lokalni natječaj u sklopu međunarodnog projekta EASY TOWNS, čiji je nositelj Upravni odjel za kulturu Grada Pule. Savjet mladih Grada Pule u suradnji s pročelnicom UO za kulturu Jasminom Ninom Kamber došao je na ideju organizirati kreativni natječaj s ERASMUS studentima Sveučilišta Jurja Dobrila u Puli. Studenti imaju zadatak kroz interaktivnu prezentaciju predstaviti svoje ERASMUS iskustvo i vrijednosti koje su stekli kroz ERASMUS program. Članovi Savjeta mladih u ponedjeljak 06. veljače poslušat će prezentacije studenata te odlučiti tko je napravio najbolji rad. Pobjednik će svoju prezentaciju izlagati na sljedećoj projektnoj konferenciji koja će se održati od 22.-25. ožujka na Malti (Gozo).

Ove godine, formirat će se radno tijelo koja će kreirati sadržaj novog Zakona o savjetima mladih u Republici Hrvatskoj. Članovi Savjeta mladih Grada Pule, predložit će izmjene postojećeg Zakona te ukazati na njegove nedostatke. Savjet mladih Grada Pule član je Koordinacije gradskih savjeta mladih Republike Hrvatske koja će prijedloge uputiti nadležnom Ministarstvu.

Po završetku sjednice, predsjednica Savjeta mladih Grada Pule Sara Bužleta zahvalila je gostima i izrazila veliko zadovoljstvo podrškom koju predstavnici Grada Pule pružaju Savjetu mladih u realizaciji godišnjih aktivnosti i svakodnevnom djelovanju.

Pin It on Pinterest