Otvorena izložba „Sonetni vijenac” Franca Prešerna

 

Izložba „Sonetni vijenac” Franca Prešerna kroz ilustracije Mihe Maleša jučer je svečano otvorena u Središnjoj knjižnici. Otvorenju su prisustvovali veleposlanica Republike Slovenije Smiljana Knez, autorica izložbe Breda Ilich Klančnik, umjetnikova kći Travica Maleš Grešak, Srečko Maček iz Osrednje knjižnice Celje te zamjenik gradonačelnika grada Pule Fabrizio Radin koji je izrazio veliko zadovoljstvo što se grad Pula još jednom pokazao kao grad u kojem je izražen suživot raznih nacionalnih manjina, uz želje za daljnje uspješne suradnje.

Izložba je organizirana u povodu 170-godišnjice prve objave Sonetnog vijenca u zbirci Poezije dóktora Franca Prešerna (1847.), 80-godišnjice prvog izdanja Sonetnog vijenca s ilustracijama Mihe Maleša (1937.), 20-godišnjice faksimila prvog izdanja Sonetnog vijenca s ilustracijama Mihe Maleša (1997.), 30-godišnjice smrti Mihe Maleša (1987.) te Prešernovog dana, slovenskog kulturnog praznika.

Izložba Sonetni vijenac Franca Prešerna kroz ilustracije Mihe Maleša uključuje svih 30 linoreza s komentarom i tiskanim izdanjima (1937.,1997.) s pratećom literaturom o Francu Prešernu i Mihi Malešu.

Organizatori izložbe su Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Osrednja knjižnica Celje, a suorganizatori Slovensko kulturno društvo Istra Pula i Galerija „Miha Maleš” Zg. Rečica pri Laškem i Muzej Kamnik. Održavanje izložbe poduprli su Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu.

Grafičar, pisac, restaurator, slikar, urednik, izdavač Miha Maleš, (6. siječnja 1903., Jeranovo u Kamniku – 24. lipnja 1987., Ljubljana) školovao se na odjelu za kiparstvo Umjetničko-obrtničke škole u Ljubljani, Akademiji za umjetnost u Zagrebu, u privatnoj školi Zu St. Anna u Beču, a školovanje je dovršio 1927. na grafičkoj školi u Pragu. Stvarao je u Cirkvenici, Voćinu, Zagrebu, Kamniku, Ljubljani, Pragu. Na poziv slovenskog književnog povjesničara i prešernovca Franca Kidriča 1930-ih godina Miha Maleš uključio se u stvaranje Prešernovog albuma te je 1937. objavio 180 numeriranih primjeraka ilustracija Sonetnog vijenca Franca Prešerna. Radi se o 30 crno-bijelih linoreza, koji su ekvivalent stihovima. Svaki sonet Maleš je predstavio u dvije grafike, čiji nazivi su uzeti iz prvoga stiha kvartine i prvog stiha tercine.

( pula.hr )

Pin It on Pinterest