Župan Flego: Samo zajedno općine mogu braniti svoje interese

 

Istarski župan Valter Flego i predstavnici istarskih općina održali su danas, u sjedištu Istarske županije, u Pazinu, zajednički sastanak s predsjednikom i glavnim tajnikom  Udruge općina u Republici Hrvatskoj, Đurom Bukvićem i Brunom Hranićem. Cilj susreta je bio predstavljanje rada i aktivnosti Udruge, kao i razgovor o aktualnim pitanjima od interesa za lokalnu samoupravu.

Temeljem svog iskustva, kao nekadašnji član Udruge gradova i aktualni potpredsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Flego smatra kako je važno da se i općine na području Hrvatske okupe i djeluju kroz zajedničku krovnu organizaciju, odnosno Udrugu općina.

Samo zajedno, općine mogu artikulirati i braniti svoje stavove, zalagati se za zajedničke interese te nastupati spram državne vlasti. Samo ujedinjene općine mogu zagovarati načelo supsidijarnosti te tražiti veće ovlasti u odlučivanju, kao i upravljanju vlastitim sredstvima“, istaknuo je župan Flego pozvavši sve istarske općine da se učlane i aktivno uključe u rad Udruge kako bi na taj način lakše riješile svoje probleme.

Udruga je, kazao je predsjednik Bukvić, ujedno i načelnik općine Lukač (Virovitičko-podravska županija), osnovana s primarnim ciljem promicanja interesa općina, a danas okuplja 300 od 428 hrvatskih općina.

Govoreći o reformi lokalne samouprave, prisutni su se složili kako problem nije postojeći broj općina, već smatraju kako bi reforma trebala obuhvaćati funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju. Naime, kako je naglasio predsjednik Udruge, općine godišnje u državni proračun uplate oko šest puta više nego što im se to vrati, što je dugoročno neodrživo. Država, na taj način, smatra Bukvić, oduzima jedinicama lokalne samouprave te koči njihov razvoj. Ne treba izmišljati toplu vodu, dodaje, već se ugledati na razvijene europske zemlje koje sve više ovlasti spuštaju na niže razine vlasti.

Na sastanku se govorilo i o poljoprivrednom zemljištu, čija je dodjela paralizirana od kad njome upravlja država. Stoga, složne su općine, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem treba vratiti lokalnoj samoupravi koja će posao puno efikasnije i brže obavljati od neke državne agencije.

Udruga općina u Republici Hrvatskoj neprofitna je, nestranačka i nevladina organizacija koju su osnovale hrvatske općine s ciljem zastupanja vlastitih interesa, razmjene iskustava, promoviranja dobre prakse i suradnje s tijelima lokalne i državne vlasti. Udruga je članica međunarodnih organizacija poput Mreže udruga lokalnih vlasti jugoistočne Europe (NALAS), koja okuplja 16 udruga, a koje zastupaju oko 9000 jedinica lokalne samouprave izravno odabranih od strane više od 80 milijuna građana regije. Također, ima svoje predstavnike u Odboru regija Europske unije, Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe i dr.

Pin It on Pinterest