Predstavljen rad Savjetovališta za prehranu u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije

 

U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, u Puli, danas je predstavljeno Savjetovalište za prehranu, kojemu su prisustvovali istarski župan Valter Flego, ravnatelj ZJZIŽ dr. Aleksandar Stojanović te pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić-Živolić.

Savjetovalište za prehranu u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije započelo je s radom 01. siječnja 2017. godine, a prema riječima župana Flega, njegovim otvaranjem Istarska županija potvrđuje koliko joj je zdravlje istarskih građana bitno.

Suvremeni način života svakodnevno utječe na životnu kvalitetu pojedinca, ali i na način prehrane. Pravilna prehrana u kombinaciji s tjelesnom aktivnošću ključ su kvalitetnog i dužeg života. Kroz usluge savjetovanja stručnog tima i liječenja poremećaja u prehrani, prvenstveno s djecom i mladima, ali i svim ostalim građanima, Savjetovalište će biti važna karika do boljeg zdravlja sviju kojima je to potrebno“, naglasio je župan Flego dodajući kako je za njegov rad Županija izdvojila 289 tisuća kuna u proračunu. Župan se ujedno zahvalio svima koji su marljivo radili na ovom projektu te je Savjetovalištu zaželio puno uspjeha u budućem radu.

Ravnatelj dr. Stojanović kazao je kako Zavod dugi niz godina radi na preventivnim programima, što potvrđuje i otvaranje Savjetovališta za prehranu. U narednom razdoblju u planu im je uspostava Centra za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti, u čijem bi sklopu djelovalo i spomenuto Savjetovalište.

U Istarskoj županiji ove su bolesti, uz rak, kronične respiratorne bolesti i dijabetes odgovorne za gotovo 87% smrti. Sve kronične nezarazne bolesti mogu se spriječiti ukoliko uklonimo nezdrave životne navike i unaprijedimo kvalitetu života zdravom prehranom i tjelesnom aktivnošću“, rekao je dr. Stanojević.

Tijekom 2017. godine savjetovališni rad će biti prvenstveno usmjeren na djecu i mlade, no ima županijski karakter i namijenjen je svim građanima Istarske županije.

Osim magistre nutricionizma, koja je glavni nositelj brojnih navedenih aktivnosti Savjetovališta, u njegovom radu će sudjelovati djelatnici tri Zavodske službe (Služba za školsku medicinu, Služba za prevenciju bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja i Služba za javno zdravstvo) što predstavlja pravi primjer timskog i multidisciplinarnog pristupa prevenciji i promociji zdravlja.

Namjera je razvijati i unapređivati savjetovališni rad kroz unapređenje usluga, posebno putem e-savjetovanja kao važnog načina komunikacije, poglavito sa školskom djecom i studentima.

Potporu svim aktivnostima Savjetovališta za prehranu u ZZJIŽ pruža Istarska županija. Usluge Savjetovališta za prehranu za sve korisnike su besplatne i mogu se ostvariti bez uputnice.

U 2017. godini Savjetovalište će pružati usluge u Nazorovoj 23, u Puli, a za sljedeće godine predviđen je savjetovališni rad na svih 7 lokacija u Istri, gdje Zavod za javno zdravstvo Istarske županije obavlja svoju djelatnost.

Sve dodatne informacije o Savjetovalištu za prehranu moguće je pronaći na internet stranicama Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije: www.zzjziz.hr

Pin It on Pinterest