Za uklanjanje antene na Kaštanjeru već gotovo 500 potpisa

 

U samo tjedan dana otkako je osnovan ogranak Kaštanjer građanske inicijative Društvo Zdravo naselje, sa ciljem hitnog uklanjanja bazne stanice VIPnet teleoperatera postavljene na krovnoj terasi zgrade u Stankovićevoj 18 u Puli, aktivisti su već prikupili veliki broj potpisa podrške. Kako kažu, prikupljeno je 203 potpisa koje su individualno prikupili susjedi i članovi Odbora DZN G.O. Kaštanjer, te 266 potpisa u akciji potpisivanja peticije provedenoj na gradskoj tržnici u Puli ove subote.

Aktivisti su se pohvalili da su im svoju podršku potpisom na tržnici dali europarlamentarac Ivan Jakovčić i potpredsjednica istarske podružnice OraH-a Dragica Pršo. Akcija potpisivanja peticije nastavit će se među roditeljima djece koja pohađaju školu i vrtić, te se očekuje još veći broj potpisa.

Podsjetimo, sporna VIPnet-ova bazna stanica izazvala je negodovanja stanovnika Kaštanjera s obzirom da se nalazi na samo 75 metara od Osnovne škole Kaštanjer, 250 metara od Osnovne škole Tone Peruška i 180 metara od dječjeg vrtića Rožica, što je protivno odredbi Članka 119. Plana o prostornom uređenju Istarske županije i Članka 117. Plana o prostornom uređenju Grada Pule koji govore da udaljenost bazne stanice od takvih ustanova mora biti 400 metara.

Članovi Društva Zdravo naselje naglašavaju da nisu protiv napretka tehnologije, nego protiv potencijalno smrtonosno štetnog zračenja istih, te da žele zaustaviti samovolju teleoperatera koji već godinama krše mnoge propise kod postavljanja svojih baznih stanica, a isto tako se zalažu isključivo za razvoj sigurne tehnologije. Osim Kaštanjera i Verude Porat, isti problemi muče i mještane Koparske ulice, te Ližnjana, Fažane i Valdebeka.

Građanska organizacija “Kaštanjer” Društvo Zdravo naselje, podružnica istoimenog društva koje su lani pokrenuli mještani naselja Veruda Porat, osnovana je prošlog utorka. Cilj organizacije je promocija zdravog života i informiranje stanovništva o štetnosti elektromagnetskog zračenja i hitne potrebe za uklanjanjem nedavno postavljene VIP-ove bazne stanice u Stankovićevoj 18. Društvo Zdravo naselje Građansku organizaciju “Kaštanjer” vodit će Emina Lekić, njena zamjenica biti će Feodora Gubaš Štifanić, dok su ostali članovi organizacije Ljiljana Cvek, Lejla Džanić, Duško Drobac i Nevio Doz.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Pin It on Pinterest