Sutra se obilježava Međunarodni Dan turističkih vodiča

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana vodiča, 21.02.2017. svim turističkim vodičima Istre i cijele Hrvatske čestitamo i želimo puno uspijeha u njihovom radu i u nadolazećoj sezoni.
Obilježavanje Svjetskog dana turističkih vodiča započelo je još 1990. na inicijativu Svjetske federacije udruženja turističkih vodiča.
Voljeli bi se i kratko osvrnuti na nedavno održan sastanak u ministarstvu turizma s ministrom Garijem Cappelijem i predstavnicima MINT_a, na kojem su bili pozvani i predstavnici udruga turističkih vodiča iz većeg dijela Hrvatske zaključeno je kako će se na sve načine pokušati zaštiti interes domačih vodiča u okviru mogučnosti koje Eu direktive pružaju. Na sastanku su pravnici iz udruga iz Dubrovnika i Trogira koji djeluju i kao vodiči istaknuli da se definitivno treba mijenjati Pravilnik o priznavanju inozemnih kvalifikacija, o čemu smo svi bili složni.
Ono što je i posebno za istaknuti je da je ministar Capelli saslušao pažljivo sve naše komentare i prijedloge te u više navrata naglasio kako ministarstvo zajedno s vodičima nastupa kao partner, te kao se  želi riješiti problem poštujući EU direktive uzimajući u obzir primjere iz dobre prakse drugih EU zemalja,vodeći računa o zaštiti kvalitete i struke.
Oformljenja je radna grupa pravnika-vodiča i predstavnika udruga, koja će u slijedećem razdoblju predložiti potrebne izmjene.
S tako pozitivnim ishodom sastanka ne preostaje drugo nego vjerovati da će tako i biti.

Društvo turističkih vodiča Pule
Rossana Matejčić Miljević

Pin It on Pinterest