Miletić: Nasilju nije mjesto u našoj Puli

 

Revijalnom utrkom protiv nasilja obilježen je danas Dan ružičastih majica koji se drugu godinu zaredom održava u Puli na inicijativu Vijeću za komunalnu prevenciju Grada Pule i Policijskoj upravi istarskoj.

„Nasilju nije mjesto u našem društvu te je naša zajednička odgovornost maksimalno se angažirati i boriti protiv ovog ozbiljnog problema“, poručio je pulski gradonačelnik Boris Miletić te naglasio kako se djeci moraju ponuditi alternative poput sporta i umjetnosti, s ciljem da mladi svoju energiju izražavaju na razne druge kreativne načine, ne kroz nasilje.

„Broj kaznenih djela se prepolovio u 2016. godini, u odnosu na 2015., zahvaljujući dobroj i kontinuiranoj suradnji svih nadležnih institucija“, kazao je načelnik PU istarske Dragutin Cestar i nadodao kako je evidentirano ukupno 58 događaja vršnjačkog nasilja, od čega se najviše odnosi na verbalno i fizičko nasilje.

Obilježavanju Dana ružičastih majica prisustvovale su i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Pule Elvira Krizmanić Marjanović te načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac Maksić koje su mladima poručile kako nasilje nije prihvatljiv oblik ponašanja te kako treba postojati nulta stopa tolerancije prema nasilju. „Upravo je to cilj ove revijalne utrke – na prigodan način ukazati na problem vršnjačkog nasilja te javnosti odaslati jasnu poruku o nenasilju“, naglasila je Krizmanić Marjanović.

U današnjoj utrci duž centra grada, u dužini od 1,2 kilometra, sudjelovalo je ukupno 320 učenika petih razreda osnovnih škola s pulskog područja te gotovo sto policijskih službenika. Sudionici utrke u znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja nosili su ružičaste majice, a umjesto startnih brojeva, na majicama su imali vlastite poruke protiv nasilja osmišljene zajedno sa svojim profesorima.

Ideja o obilježavanju Dana protiv vršnjačkog nasilja pojavila se 2007. u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o ovome problemu. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice.

Pin It on Pinterest