Otkriven popis izvođača na 15. Seasplash festivalu

 

Seasplash festival ove godine obilježava i 40 godina od objavljivanja singla Punky-Reggae Party, u izvedbi Bob Marleya i Lee ‘Scratch’ Perrya. Ovaj antologijski hit, objavljen je 1977., kao posljedica udruživanja reggae i punkrock subkultura, koje su digle svoj glas kroz seriju koncerata Rock Against Racism, protiv tada rastuće radikalne desnice u Velikoj Britaniji.
Seasplash zadržava notu društvene angažiranosti, zazivajući razum i toleranciju, naspram nametnutih autoriteta i moći ugnjetavanja.
Na svoje prvo Seasplash gostovanje dolazi legendarni engleski dub / reggae producent i inovator Neil Fraser aka Mad Professor. Pokretač i vlasnik Ariwa Studios od ranih 80-ih prošlog stoljeća, krenuo je sa 12 izdanja serije Dub Me Crazy, a do danas objavio preko 200 izdanja. Nastupi i turneje traju u kontinuitetu, a karijeru je obogatio suradnjama sa brojnim zvijezdama (Depeche Mode, Jamiroquai, Beastie Boys,…), od kojih se ponajviše ističe njegov remix drugog albuma Massive Attacka Protection: No Protection.
Trenutno jedan od najpopularnijih europskih sound systema, ujedno i kolektiva koji okuplja šest članova, DJ-a i producenata pod nazivom su Mungo’s Hi-Fi (DJ Set). Svoju aktivnost obogatili su pokretanjem vlastite izdavačke etikete Scotch Bonnet 2005. godine, kao i podetikete Scrub A Dub. Osim statusa kojeg trenutno uživaju, i kvalitete kakvu isporučuju, njihovo prvo gostovanje na Seasplashu festivalsku organizaciju uveseljava iz još barem dva razloga. Naime, njihova karijera lansirana je u orbitu dobivanjem uloge domaćina istoimenog stagea u sklopu Outlook festivala, upravo uslijed selidbe istog u okruženje tvrđave Punta Christo, a u međuvremenu su postali jedni od izdavača Egolessa, producenta i glazbenog virtuoza poteklog s domaće scene.
Illbilly Hitec, kolektiv sa sjedištem u Berlinu, sa stalno rastućim brojem izdanja i nastupa, te poprilično originalnim stilskim izričajem, kroz koji miješaju izvorne utjecaje i korijene roots glazbe, sa modernom produkcijom. Njihov zvuk kombinira utjecaje cumbie, junglea, hip-hopa, dub i jungle glazbe, u samo njima svojstven reggaea stil. Na Seasplash u pratnji austrijskog MC-a Kineticala dolaze predstaviti novi album One Thing Leads To Another.
Paprika Korps vraćaju se na Seasplash nakon punih pet godina, što će biti i njihov 25. nastup u Hrvatskoj. Hrabri heavy-rockeri iz Poljske, u međuvremenu su objavili novi, još uvijek aktualni album pod nazivom Homemade Babylon.
Pulski punkrock prvaci iz ranih 90-ih često su uspoređivani sa velikanima stila poput The Clash ili Rancid, u čijim radovima je značajno primjetan utjecaj karipske kulture, uz dominaciju ska glazbe. Velika čast nam je najaviti poseban set koji će mnogima omiljeni FOB složiti za ovaj nastup, kompiliran od najprikladnijeg iz njihove diskografije za ovu priliku.
Autonomads izrasli su iz mančesterske skvoterske scene 2007. godine. Duboko inspirirani dub-anarcho-punk pokretom i kulturom besplatnih partija, odsvirali više od 500 koncerata u 18 različitih država u 10 godina rada, dok su za isto vrijeme izdali dva samostalna, i jedan zajednički album s Black Star Dub Collective. Ovo im je također prvi nastup na Seasplashu.
Digitron Sound System, prvi domaći sound system osnovali su članovi bendova Radikal Dub Kolektiv i Bamwise. Njihovim zvukom dominira UK digital dub, uz utjecaj različitih glazbenih smjerova, od elektronike do organske glazbe. Jedni su od dežurnih krivaca za dobru zabavu sveprisutne underground scene, te domaćini DubSplash stagea od njegova zaživljavanja. U protekllih godinu dana iznjedrili su tri nova izdanja; Dub Swap! s Brainlessom (ODGPROD), 7” singl Hail Up! s Dan I-em (Digitron Records/Lion’s Den), te 12” remix za ViolinBwoy feat. Echo Ranks (Lion’s Den).
Više informacija na seasplash-festival.com/hr/festival/15th-seasplash-2017/otkriven-popis-novih-izvodaca-koncept-15-seasplasha/.

( pula.hr )

Pin It on Pinterest