Predstavljanje dviju knjiga Filipa Ćorlukića

 

Predstavljanje dviju knjiga Filipa Ćorlukića autora Filipa Ćorlukića ;

“Quo vadis homo –  katastrofa ili savršenstvo?” i “Objedinjeno evanđelje” u petak, 3. ožujka 2017. u 18 sati u Središnjoj knjižnici (Kandlerova 39).

 

Uz autora o knjigama će govoriti dr. sc. Stipan Trogrlić te predstavnici izdavača.

Filip Ćorlukić rođen je 1928. godine u selu Vrhovi kod Dervente. Diplomirao je fiziku, radio u vojnoj industriji, potom u industriji papira kao stručnjak za automatizaciju te u naftnoj industriji. Dosad je objavio 11 knjiga, među kojima se ističe uspješnica Kamo ideš čovječe, dok je svoja iskustva s Križnog puta i Bleiburga opisao u knjizi Moja sjećanja na minulo stoljeće (Naklada Ceres, 2015.) Odgovore na davno postavljena pitanja Filip Ćorlukić uspijeva, nakon četrdeset godina ustrajnog istraživanja, sažeti i objaviti u knjizi Quo vadis homo – katastrofa ili savršenstvo? (Fokus, 2016.). Iste godine, 2016., objavljuje isto tako značajnu knjigu Objedinjeno evanđelje, u izdanju Naklade Ceres. Od 1976. godine na popisu je znanstvenih istraživača. Živi i radi u Puli.

U knjizi Quo vadis homo –  katastrofa ili savršenstvo? autor donosi suvremenu sintezu sociološko-psihološke misli o čovječanstvu analizirajući sve religije svijeta. Težnja autora je oživljavanje temeljnih načela Ujedinjenih naroda promičući zajedništvo različitosti. Knjiga sadrži i povijest ljudskih težnji te suvremene socioliške i psiholiške dileme. U cilju razumijevanja nekih fenomena često spominjanih u svetim knjigama, autor na početku knjige uvodi i oslanjanje na Einsteinovu kvantnu mehaniku povezanu s epohalnim rezultatima istraživanja stanica i molekularne biologije.

Ovo zapravo nije novo, prošireno izdanje knjige ‘Kamo ideš čovječe’, nego nova knjiga, koja zbog istog polazišta nosi isti, ali internacionalno latinizirani naziv: ‘Quo vadis homo’. Podijeljena je na tri tematski potpuno različita dijela, koje sam nazvao knjigama, a na početku svake je slika koja simbolički upućuje na sadržaj. Knjiga prva je svojevrstan znanstveni pojmovnik koji prikazom najnovijih dostignuća na polju biologije, genetike, istraživanja mozga, ali i psihijatrije, omogućuje čitatelju lakše razumijevanje često vrlo ‘zamkovitih’ sadržaja ostalog dijela knjige. Na kraju je dana oprezna, ali na znanosti zasnovana prognoza budućnosti čovječanstva“, zapisao je Filip Ćorlukić u predgovoru izdanja Quo vadis homo.

Knjiga Novoga zavjeta Kristovu riječ prenosi kroz četiri kanonska evanđelja i dobro je što imamo ta četiri različita evanđelja. No, čitajući ih tako pojedinačno, lako gubimo iz vida njihovu povezanost te cjelovit izvještaj koji nam daju. ‘Objedinjeno evanđelje‘ je jedna knjiga, jedan tematski kontinuiran izvještaj svih četiriju kanonskih evanđelja. Ova knjiga namijenjena je svima: kako onima koji se smatraju kršćanima i vjernicima, tako i onima koji se nazivaju ateistima; kao priručnik za vjersku nastavu, ali i kao štivo za proučavanje i promišljanje, propitivanje i prepoznavanje jedne od zasada naše kulture.

 

Pin It on Pinterest