Jednoglasno usvojena Strategija urbanog razvoja

 

Na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule jednoglasnom je odlukom vijećnika usvojena Strategija razvoja urbanog područja Pula, ključnom dokumentu za financiranje projekata putem mehanizma teritorijalnog ulaganja (ITU), a u kojemu su definirani smjerovi budućeg razvoja. Riječ je o novom mehanizmu EU za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućava pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti. Potencijal i mogućnosti korištenja mehanizma uvidjeli su Grad Vodnjan te Općine Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban koji su se okupili oko Grada Pule te tako zajedno čine jednu urbanu sredinu, kojoj je namijenjeno 30,6 milijuna eura  sredstava.

Vijećnici su usvojili i odluku o dodjeli Nagrade Grada Pule za 2017. godine koja je pripala dr. Antoniu Mirkoviću, Grb Grada Pule dodijelit će se atletičarki Mikeli Ristoski dok će se Povelja Grada za 2017. godinu dodijeliti Gimnaziji Pula. Povelja Počasni građanin Grada Pule za 2017. godini pripast će pjevaču Parnog Valjka Akiju Rahimovskom.

Među ostalim donesena je Odluka o davanju suglasnosti za prihvaćanje Sporazuma o preuzimanju dijela kreditne obveze za izgradnju i opremanje nove Opće bolnice u Puli kao i Odluka o prijenosu poslovnog udjela u trgovačkom društvu Vodoopskrbni sustav Istre – Vodovod Butoniga d.o.o. Buzet,

Na aktualnom satu sjednice na upit vijećnika Marka Martinčića (IDS-HNS-Zeleni)  o tijeku radova na kružnom toku u Šijani, pulski se gradonačelnik Boris Miletić  prisjetio kako je prije svega nekoliko godina to područje izgledalo. „Ulazak u grad bio je mračan, bez javne rasvjete i prometno nesiguran, a izgradnjom kružnog toka i proširenjem zaobilaznice dobili smo  sigurnu i protočnu prometnicu. Jedan od većih problema ove države je centralistički sustav upravljanja, a izgradnju rotora sami ne bi mogli financirati. Zato mi je drago da se dio novaca prikupljen u naknadi za gorivo uspio vratiti u Pulu. Radovi na rotoru uskoro će biti dovršeni čime će se značajno podići sigurnost svih sudionika u prometu“, kazao je Miletić.

Vijećnicu Dianu Kukić Dasko (IDS-HNS-Zeleni) zanimalo je u kojoj su fazi radovi na rekonstrukciji Trga kralja Tomislava na Verudi pri čemu je pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić odgovorio kako radovi teku planiranom dinamikom te kako se kraj radova očekuje do početka turističke sezone.

Na upit o tijeku projekta izgradnje javnog gradskog bazena, direktor Pula sporta Ivan Glušac kazao je kako su provedene sve potrebne javne nabave te kako predstoji odabir izvođača radova. Glušac je dodao kako će se bazen početi graditi u travnju, a radovi bi trebali trajati deset mjeseci.

Vijećnicu Gordanu Ferenčić (IDS-HNS-Zeleni) zanimao je proces prikupljanje selektivnog otpada na što je direktor Herculanee Igor Stari odgovorio kako su obiteljske kuće dobile čipirane posude za prikupljanje otpada te kako su stvoreni preduvjeti za naplatu po količini. Najavio je i pilot projekt odlaganja otpada u podzemne posude koji će započeti u centru grada tijekom idućeg mjeseca i naveo kako je Pula daleko odmakla po pitanju selekcije otpada  te kako je stopa odvajanja u Puli od 20 posto među najvišima u Istri.

Na upit vijećnika Ivana Lasića (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) o natkrivanju autobusnog stajališta kod Mornaričke crkve na Stoji,  Pročelnik Škuflić  potvrdio je kako je napravljeno projektno rješenje za cijelo to područje te kako će se nakon potvrde iz MUP-a, krenut će se u realizaciju.

Pin It on Pinterest