Čak 10 od 11 pulskih osnovnih škola želi uvesti STEM tehnologiju u školstvo

 

U sklopu privatne inicijative Croatian Makers STEM reforme u školstvu, čak 10 od 11 pulskih osnovnih škola prijavilo se kako bi njihovi učenici dobili BBC micro:bit – primjerak najmodernije tehnologije u robotici i pripadajuću edukaciju. Riječ je o osnovnim školama Kaštanjer, Tone Peruško, Veli Vrh, Monte Zaro, Veruda, Stoja, Vidikovac, Giueseppina Martinuzzi, Centar i Šijana.

„Grad Pula u potpunosti podržava ovakve hvalevrijedne inicijative te je prošle godine izdvojio više od 2 milijuna kuna za obnovu škola i podizanje školskog standarda u svim pulskim osnovnim školama. Vjerujem kako će kroz ovu tehnološku revoluciju u školama naša djeca razviti znanje i vještine koje će ih učiniti ravnopravnim sudionicima modernog društva”, istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

BBC micro:bit je uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC i Microsoft upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima. Radi se o tehnologiji izrazito malih ulaznih barijera za koju je već razvijen bogati edukacijski sadržaj, a robotika i automatika predstavljaju idealne alate za ulazak u svijet programiranja (‘coding’) i općenito STEM zanimanja u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno.

Projekt Croatian Makers provodi se u organizaciji udruge Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM koja glavni doprinos društvu vidi u mijenjanju mentalnog sklopa, prebacivanjem fokusa s prošlosti na sadašnjost i budućnost. Osnivači udruge su Nenad i Rujana Bakić.

Projekt je pokrenut početkom 2016. godine s ciljem širokog uključivanja robotike, automatike i programiranja u edukaciju učenika i učenica osnovnoškolskog uzrasta.

Pin It on Pinterest