Najava akcije korištenja sigurnosnog pojasa PU Istarske

 

Policijski službenici Policijske uprave istarske u srijedu, 15. ožujka od 10 do 15 sati, provesti će prometnu akciju „Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa“ kada će se kontrolirati koriste li vozači i putnici za vrijeme vožnje  sigurnosni pojas.

Cilj ove prometne akcije je smanjenje ozljeda kod vozača i putnika u slučajevima prometne nesreće.

Sigurnosni pojas koristi se radi toga da u slučaju nastanka prometne nesreće, ublažiti posljedice nesreće. Sigurnosni pojasevi najvažniji su element pasivne sigurnosti. Korištenjem sigurnosnih pojaseva sprečava se ispadanje iz vozila vozača i putnika, sprječava se pri sudaru udar glavom u vjetrobransko staklo i prsnim košem u upravljačko kolo ili u ploču s instrumentima. Primjenom sigurnosnih pojaseva smanjuje se broj teže ozlijeđenih tri puta, a broj smrtno stradalih 60%. Sigurnosni pojasevi koji se danas upotrebljavaju mogu zaštititi putnika pri čelnom sudaru pri brzini 80 km/h, a inače može doći do ozljeda sa smrtonosnim posljedicama već pri brzini 25 km/h.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa. Ako vozač ili putnik ne koristi sigurnosni pojas propisana je novčana kazna u iznosu od 500,00 kuna.

Pin It on Pinterest