Nikad veći interes za obnovu pročelja i krovova zgrada kroz projekt Dolcevita

 

Na novi javni poziv za uređenje gradskih fasada „Dolcevita“ u nešto više od mjesec dana od njegovog raspisivanja, više od 20 suvlasnika iskazalo je interes za sufinanciranje radova obnove građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada. Podsjećamo, korisnici putem novog natječaja „Dolcevita“ mogu ostvariti pravo na sufinanciranje u iznosu do 50 posto opravdanih troškova ulaganja, ne više od 100.000,00 kuna po pojedinoj građevini, ukoliko je građevina smještena u Zoni prioriteta, te do 75.000,00 kuna ukoliko je građevina smještena izvan Zone prioriteta, a unutar  područja zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule.

„Drago mi je da suvlasnici zgrada prepoznali značaj ovog projekta koji doprinosi uređenju naše starogradske jezgre. Najveći broj zaprimljenih prijava je u Zoni prioriteta među kojima su Kandlerova, Flaciusova i Flanatička ulica, Kapitolinski trg i druge. Time stvaramo obnovljene urbane cjeline grada nakon što smo ranije kroz projekt Dolcevita obnovili 12 zgrada u starogradskoj jezgri, odnosno ukupno 48 na području grada. Novoj vizuri grada svakako doprinose kontinuirana ulaganja u uređenje gradskih uspona i prolaza poput De Villeov uspona i Prolaza Sv. Teodora, kao i već izvedena obnova Fontičke ulice obogaćene urbanom opremom, Flanatičke ulice i ostalih frekventnih gradske lokacija“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Podsjećamo, kao Zona prioriteta utvrđen je obuhvat od Trga Portarata, Ulice Sergijevaca, Clerisseauove ulice, Danteovog trga, Foruma, Trga Stare tržnice, Prolaza sv. Nikole, Flaciusove ulice, Kapitolinskog trga, Kandlerove ulice, Carrarine i Amfiteatarske ulice, trga Ozad Arene, Istarske, Scalierove i Flavijevske ulice, Giardina te Flanatičke i Fontičke ulice.

Predmet novog Javnog poziva je javno prikupljanje prijava za sufinanciranje radova obnove pročelja i krovova građevina stambene i stambeno-poslovne namjene na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule. Korisnik može ostvariti pravo na sufinanciranje radova obnove građevine koja je predmet Javnog poziva, prema jednom od propisanih modela ili kombinacijom istih, a odnosi se na obnovu pročelja i krova građevine, obnovu ili zamjenu vanjske stolarije/bravarije i energetsku obnovu pročelja i krova građevine. Prijavu za sufinanciranje radova obnove građevina može podnijeti upravitelj zgrade, a u slučaju da zgrada nema upravitelja zgrade, opunomoćenik suvlasnika.

„Veseli me angažman i trud i drugih kolega upravitelja koji svojim radom doprinose još boljem rezultatu ovog veoma značajnog gradskog projekta. U nešto više od mjesec dana Grad Pula zaprimio je 24 prijava, te imamo saznanja da su za još 20-tak zatraženi konzervatorski uvjeti radi prijave na Javni poziv. Samu natječajnu dokumentaciju maksimalno smo pojednostavili kako u prijavnoj fazi ne bi financijski opteretili same suvlasnike, a nadležnom upravnom odijelu omogućiti planiranje potrebnih financijskih sredstava za naredni period. Smatram da je riječ o jedinstvenoj prilici za sve pulske upravitelje nekretnina, da u svim situacijama, gdje je u odnosu na konzervatorske uvjete prihvatljivo rješenje, kombiniraju sufinanciranje obnove zgrade putem budućih natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi sama obnova za naše sugrađane u konačnici bila što povoljnija i jeftinija. Obnova starogradske jezgre dugoročan je proces koji zahtijeva veliku suradnju upravitelja nekretnina, gradskih službi, Konzervatorskog odijela i samih suvlasnika“, naglasio je pročelnik Ureda Grada i direktor Castrum Pula 97, Aleksandar Matić.

Također, korisnik može ostvariti i pravo na sufinanciranje za izradu projektne dokumentacije, u iznosu do 50 posto opravdanih troškova ulaganja, ali ne više od 4.000,00 kuna, te za  provedbu energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata građevine, u iznosu do 50 posto opravdanih troškova ulaganja, ali ne više od 4.000,00 kuna

Inače, od 350 poslovnih prostora u vlasništvu Grada Pule u starogradskoj jezgri, tek njih 10 je slobodno. U Zoni prioriteta obnove po projektu Dolcevita Grad Pula je u većini slučajeva vlasnik  poslovnih prostora u prizemlju zgrada te zbog suvlasničkog udjela sudjeluje i u financiranju  cjelokupne investicije.

Pin It on Pinterest