Pula i Poreč po prvi put ugostili stotinu mladih izvođača iz Zagreba i Istre

 

U subotu je Pula odisala dobrim vibracijama kada je preko sto udaraljkaša, violinista, čelista, puhača i ostalih glazbenika, nekih starih i samo osam godina, ispunilo veliku dvoranu Hotela Park Plaza Histria glazbom iz prepoznatljivih skladbi, što klasične, što moderne glazbene scene. Isti entuzijazam otputovao je u nedjelju u Poreč u Istarsku sabornicu. Djeci i mladima  iz različitih dijelova Istre pridružio se i SO DO centar koji u Zagrebu djeluje već tri godine, kako bi im pružao podršku u njihovom prvom javnom nastupu. Zagrepčani su pod palicom dvaju dirigenata, prepoznatog Marka Magdalenića i mladog Daniela Čolića, odsvirali raznovrsne skladbe.

Osim klasične, poput Labuđeg jezera, svirali i glazbu poznatih filmskih ostvarenja – Morriconeovu “Gabrielovu obou” te jednu od tema iz filmova Ratovi zvijezda, a razigrali su publiku i dinamičnom Aquarela de Brazil. Zagrijavši publiku prepustili su mjesta novoosnovanom SO DO centru Istra, koji je jednako profesionalno i s velikim žarom svirao pod palicom mladog dirigenta Petra Matoševića. SO DO orkestar iz Istre odsvirao je poznato djelo “U pećini gorskog kralja”, Bizetov “Carillon”, a publiku je posebno oduševio s aktualnom temom serijala “Game of Thrones”. U završnom dijelu koncerta orkestri djece i mladih su se udružili te zajednički u punom sastavu odsvirali zvukove “Pirata s Kariba”, “Ritmos ciganos” i na kraju maestralni “Chamambo” koji je publiku digao na noge. Oduševljenje nije splasnulo ni nakon skladbi kad su djeca s pozornice odlazila, ni manje ni više nego – svirajući.

Glazba kao sredstvo

Osim glazbe, Ricardo Luque, predsjednik SO DO – El Sistema Hrvatska, podsjetio je prisutne da projekt El Sistema u Istri, koji je ovu glazbeno-socijalnu metodologiju doveo u Pulu i Poreč, ima i jedan društveni i odgojni element. Muziciranje i orkestriranje koristi se samo kao sredstvo jer se kako kaže, “glazbom najlakše komunicira ono što se osjeća”, a El Sistema ne pokušava učiniti svakog profesionalnim glazbenikom, već dopušta svima da unutar simfonijskog orkestra stječu samopouzdanje, samopoštovanje i budu ponosni na svoju ulogu u zajedničkom radu i uspjehu.

Društveni se element ovog projekta očituje i u tome što je on besplatan za svu djecu koja žele sudjelovati te je ne-selektivan i inkluzivan, dajući priliku svakome tko ima želju uzeti glazbalo u ruke, bez obzira koliko ima godina, kakvo mu je glazbeno iskustvo, socijalna ili druga životna pozadina. Na taj način, projekt teži potaknuti pozitivne promijene u društvu razvijajući samosvjesne i zadovoljne mlade ljude. Uspjeh projekta dokazali su i osmijesi na licima djece koja su, mnoga po prvi put, sjela pred publiku i pokazala što mogu ako im se da prilika.

Prvi zajednički koncerti SO DO centara Istre i Zagreba uljepšali su vikend zainteresiranim građanima, ljubiteljima glazbe i dobrih vibracija

VIDEO  isječci koncerta u Puli dostupni na: https://www.youtube.com/watch?v=FoN5OfYZtTw i https://www.youtube.com/watch?v=9IFPsgGrtVg

 

Pin It on Pinterest