Pogoršanje stanja sigurnosti u prometu- upozorenje!

 

Zbog vožnje nepropisnom brzinom i zbog nepoštivanja prednosti prolaska na području Policijske uprave istarske od 1. siječnja do 29. ožujka 2017. godine dogodilo se pet prometnih nesreća s poginulim osobama. U tim prometnim nesrećama pet osoba je smrtno stradalo, a šest  teško ozlijeđeno.

Mladi vozači u dobi od 20 i 23 godine izazvali su dvije prometne nesreće u kojima su na mjestu događaja poginule dvije osobe, a pet osoba je teško ozlijeđeno. Obje prometne nesreće dogodile su se u dane vikenda u noćnim satima. S mladim vozačima u vozilima u vrijeme prometne nesreće nalazile su se mlade osobe od kojih su dvije bile u dobi od 18 godina, jedna u dobi od 20 godina i jedna u dobi od 22 godine. U navedenim prometnim nesrećama tri putnika nisu koristila sigurnosne pojaseve.

Neiskustvo u vožnji kod mladih vozača, želja za dokazivanjem pred vršnjacima, nepoštivanje ograničenja brzine i prednosti prolaska, nekorištenje sigurnosnog pojasa presudni su čimbenici za nastanak najtežih prometnih nesreća.

Preporučujemo roditeljima da se radi stjecanja iskustava u vožnji mladih vozača u prvim danima njihove samostalne vožnje budu prisutni s njima u vozilu i da im ukažu na nužnost poštivanja prometnih propisa.

Preporučujemo mladim vozačima da ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkoholna pića ili opojne droge, da se pridržavaju dopuštenih ili ograničenih brzina, da poštuju prednost prolaska i da izbjegavaju rizična pretjecanja, te da su putnici u vozilima u obvezi koristiti sigurnosne pojaseve jer su to prekršaji radi kojih se događaju najteže prometne nesreće.

Radi zaštite svih sudionika u prometu, policija će pojačati nadzor vozača na cesti, a posebno u dane vikenda kako bi djelovali preventivno na vozače da poštuju prometne propise, a prema vozačima koji ne poštuju prometne propise poduzeli represivne mjere.

Pin It on Pinterest