Vijeće za komunalnu prevenciju i policija proveli edukaciju o zabrani prodaje alkohola

 

Povodom Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule zajedno s Policijskom postajom Pula po treći puta zaredom provode edukaciju za sve učenike završnih razreda Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu na temu zabrane prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnicima.

„Cilj nam je bio kroz dvosmjerni dijalog upoznati vas, buduće trgovce i ugostitelje, s konkretnim zakonskim odredbama i sankcijama kada se radi o prodaji alkohola maloljetnicima te na taj način aktivno vas uključiti u kreiranje politike prevencije“ istaknula je zamjenica gradonačelnika koja je ovom prigodom učenike priupitala što misle o donošenju Odluke o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnim osobama na javnim površinama u Gradu Puli te da li će ista utjecati na smanjenje konzumiranja alkohola kod njihovih vršnjaka. Na navedeno pitanje učenici su odgovorili negativno, jer kako kažu, smatraju da bi se puno veći efekt, od bilo kakvog oblika zabrane, postigao primjerice povećanjem cijene samih alkoholnih pića. Isto tako, spomenuli su kako lako dolaze do alkohola što je prepoznato kao problem na koji treba reagirati. Upravo edukacija i prevencija potvrdili su se kao dobar model koji istodobno uči odgovornosti i potiče na savjesno ponašanje buduće mlade trgovce, dodala je Puh Belci.

 

 

Načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac Maksić navela je kako policiji primarni posao nije represija već prevencija. „Mi smo tu da vam pružimo informacije i educiramo vas o ovoj vrlo važnoj i aktualnoj temi“ nadodala je Božac Maksić.

O važećim zakonskim regulativama kojima se kontrolira prodaja alkohola maloljetnicima govorila je voditeljica Odjela prevencije Policijske uprave Istarske županije Alicom Rosić Jakupović. Ona je, naime, buduće ugostitelje, komercijaliste, hotelijersko turističke tehničare i trgovce upoznala s važećim zakonskim regulativama kojima se kontrolira prodaja alkohola i duhanskih proizvoda. Ujedno, poseban naglasak dala je na sankcije i kaznene prekršaje koji slijede u slučaju ne poštivanja zakona zavisno o kojoj je djelatnosti riječ. Kroz svoje predavanje dotakla se i činjenica o pijenju. „Pijenje alkohola sve je učestalija pojava, a dobna granica sve je niža“ istaknula je Rosić Jakupović nadodavši kako kad je riječ o konzumaciji alkohola više ne postoje razlike između djece bogatih i siromašnih obitelji, dobrih i loših učenika.

Kako bi se učinili pomaci kad je riječ o prevenciji alkoholizma kod mladih potrebno je pažnju odlučio usmjeriti na sam uzrok problema te nastaviti provoditi razne preventivne akcije koje će imati za cilj podizanje razine svijesti o ovoj važnoj temi. Upravo će Vijeće i policija u budućnosti djelovati u tom smjeru.

Pin It on Pinterest