Dnevna informacija PU istarske

 

Eko akcija u Oprtlju

Jučer je u Oprtlju započela realizacija druge komponente nacionalnog preventivnog projekta ”Zdrav za 5”, koja se odnosi na provođenje eko aktivnosti iz područja zaštite okoliša i prirode.  Akcija je provedena na zelenom prostoru osnovne škole Milan Šorgo, gdje su učenici škole uređivali okoliš te prikupljali i razvrstavali otpad, a sve povodom Dana planeta zemlje, koji se obilježava ovog mjeseca (22. travnja).

U eko akciji su, osim učenika i nastavnika, sudjelovali i policijski službenici Odjela prevencije PU istarske, koji su zajedno s policijskim službenicima Policijske postaje Buje-Buie educirali učenike o problemu ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću, kao i zaštiti okoliša. Učenici su imali mogućnost isprobati i tzv. pijane naočale, koje simuliraju različite stupnjeve alkoholiziranosti organizma od stanja pripitosti do težih stupnjeva pijanstva.

 

Prijenosni šalter za upravne poslove u Žminju

Prijenosni šalter Ministarstva unutarnjih poslova, putem kojeg građani mogu ishodovati osobne isprave, ovog će tjedna boraviti na području Žminja. Naime, u srijedu, 12. travnja od 9.30 do 14.30 sati, prijenosni šalter za upravne poslove biti će smješten u prostorijama Općine Žminj, Pazinska cesta 2/G.

Pozivamo građane da iskoriste boravak prijenosnog šaltera za upravne poslove na području Žminja te ishoduju potrebne osobne isprave. U dogovoru s jedinicama lokalne samouprave, prijenosni šalter za upravne poslove u narednom će razdoblju boraviti i na području drugih općina u Istri, o čemu će se javnost pravovremeno izvijestiti.

 

Tražio novac za lažno posredovanje

Labinska je policija, dovršenim kriminalističkim istraživanjem, utvrdila sumnju da je 26-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo prijevara u gospodarskom poslovanju. Sumnjiči ga se da je, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Zagreba, od siječnja do srpnja 2016. godine, u namjeri da pribavi znatnu nepripadnu imovinsku dobit, lažno obećavao 39-godišnjakinji da će posredovati u svezi zakupa poslovnog prostora u trgovačkom centru u Labinu. Temeljem lažnih obećanja, 39-godišnjakinja mu je isplatila novčani iznos od više desetaka tisuća kuna, no muškarac nije ispunio dogovoreno niti joj je vratio novac.

Protiv osumnjičenog je podnijeta kaznena prijava te je državno odvjetništvo poduzelo daljnje mjere iz svoje nadležnosti.

 

Prijavljena zbog neplaćanja naručene robe

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, labinska je policija utvrdila sumnju da je 45-godišnja hrvatska državljanka počinila kazneno djelo prijevara u gospodarskom poslovanju. Sumnjiči ju se da je, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Labina, u razdoblju od studenog 2013. godine do  svibnja 2014. godine, u namjeri da pribavi znatnu nepripadnu imovinsku dobit, od drugog trgovačkog društva iz Labina naručivala robu, neistinito predočivši da će robu platiti. Osumnjičena je predala bjanko zadužnicu, znajući da se ona neće moći naplatiti, čime je trgovačko društvo oštetila za više desetaka tisuća kuna.

Protiv osumnjičene je podnijeta kaznena prijava te je državno odvjetništvo poduzelo daljnje mjere iz svoje nadležnosti.

 

Teško ozlijeđena vozačica bicikla

U prometnoj nesreći, koja se dogodila 10. travnja oko 11.30 sati, u Ulici Matije Vlačića Ilirika u Rovinju, teško je ozlijeđena 43-godišnja austrijska državljanka. Nesreća se dogodila kada je 60-godišnjak upravljao automobilom Kia, pulske registarske oznake, kolnikom Ulici Matije Vlačića Ilirika te je dolaskom do raskrižja s Ulicom Luigija Montija, započeo skretati u lijevo, bez da je propustio sva vozila koja su se kretala cestom s prednošću prolaska. U tom je trenutku došlo do kontakta automobila s biciklom, kojim je upravljala 43-godišnja austrijska državljanka. Vozačica bicikla je prevezena u pulsku bolnicu, gdje je zbog teških ozljeda zadržana na liječenju.

Protiv 60-godišnjeg vozača podnosi se kaznena prijava radi počinjenja kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

 

Teško ozlijeđena u prometnoj nesreći

U prometnoj nesreći, koja se dogodila 10. travnja oko 11.20 sati, na državnoj cesti DC-75 kod mjesta Bale, teško je ozlijeđena 32-godišnja hrvatska državljanka. Nesreća se dogodila kada je 32-godišnjakinja upravljala Renaultom, pulske registarske oznake, u smjeru Bala te je u blagom zavoju, započela skretati u lijevo na poljski put, čime je oduzela prednost prolaska Nissanu, pulske registarske oznake, kojim je iz suprotnog smjera upravljala 36-godišnjakinja. Od siline udarca, Renault se odbio na zemljanu površinu, a 32-godišnjoj vozačici je pružena liječnička pomoć u pulskoj bolnici, gdje je utvrđeno da je teže ozlijeđena.

Pin It on Pinterest