Law Enforcement Torch Run u Puli

 

U Puli se danas, u organizaciji Škole za odgoj i obrazovanje Pula, održava Drugi pulski atletski miting u združenoj atletici. Tom prigodom je jutros, uoči otvaranja mitinga, održana Law Enforcement Torch Run, simbolična utrka s olimpijskim plamenom, u kojoj su sudjelovali policijski službenici Policijske uprave istarske, polaznici Policijske škole Josip Jović i sportaši Specijalne olimpijade.

Ova simbolična utrka održana je kako bi se pridonijelo podizanju svijesti o važnosti združenih sportova i Specijalne olimpijade. Naime, u lipnju 2014. godine Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Specijalna olimpijada Hrvatske potpisali su Sporazum o suradnji, kojim su se usuglasili da će surađivati na područjima pripremanja natjecanja za sudjelovanje na igrama Specijalne olimpijade Hrvatske i drugim natjecanjima, promicati program Specijalne olimpijade, poticati integraciju osoba s intelektualnim teškoćama i sportaša s invaliditetom, promicati borbu protiv dopinga i korištenja zabranjenih suspstanci i drugim područjima zajedničkog interesa.

Jedna od aktivnosti kroz koje Ministarstvo unutarnjih poslova promiče svijest o pružanju podrške osobama s intelektualnim teškoćama i sportašima s invaliditetom je sudjelovanjem u pokretu Law Enforcement Torch Run for Special Olympics (Utrka s olimpijskim plamenom tijela za provedbu zakona za Specijalnu Olimpijadu). Riječ je o međunarodnom pokretu policijskih službenika i drugih djelatnika tijela za provedbu zakona, koji postoji preko 30 godina, sa svrhom širenja svijesti o potrebi pružanja podrške osobama s intelektualnim poteškoćama u njihovoj afirmaciji u društvu, među ostalim i kroz sportske aktivnosti u suradnji sa Specijalnom olimpijadom. Godišnje oko 97 tisuća policajaca širom svijeta sudjeluje u širenju svijesti o Specijalnoj olimpijadi kroz simbolične utrke s olimpijskim plamenom, vožnje motorima, prikupljanje novčanih sredstava i razne druge humanitarna aktivnosti. Tako je i danas u Puli održana jedna takva simbolična utrka s olimpijskim plamenom, u kojoj su kao ”čuvari plamena”, uz sportaše Specijalne olimpijade,  sudjelovali istarski policajci i njihovi budući kolege, polaznici policijske škole. Svojim sudjelovanjem u utrci željeli su pokazati kako policija, kao služba koja brine o sigurnosti građana, brine i  o njihovom svakodnevnom položaju u društvu, pogotovo kada je riječ o osobama s invaliditetom. Svoju podršku ovoj hvalevrijednoj aktivnosti dao je i gradonačelnik Pule Boris Miletić, koji je čestitao sudionicima mitinga na ostvarenim uspjesima i podijelio medalje najboljim pojedincima.

Ovo je treća Law Enforcement Torch Run utrka održana u Hrvatskoj, koju su organizirali pripadnici hrvatske policije, no nikako ne i posljednja. Planira se održavanje utrka tijekom cijele godine, u gradovima diljem Hrvatske, s ciljem skretanja pozornosti javnosti na potrebu pružanja podrške osobama s  intelektualnim teškoćama i sportašima s invaliditetom.

Pin It on Pinterest