U KINU VALLI SVEČANO OTVORENA REVIJA SRPSKOG FILMA U SKLOPU FESTIVALA SRPSKE KULTURE

 

Pula, 19. travnja 2017. – po deveti put u proljeće, u okviru srpske kulture u Istri, sinoć je u Kinu Valli, s početkom u 19:00 sati otvorena Revija srpskog filma u organizaciji Kluba Srba Istarske županije, te suorganizaciji Filmskog centra Srbije i JU Pula Film Festival.

Otvorenju kulturne manifestacije prisustvovali su voditelj međunarodnog odjela FCS – Filmskog centra Srbije Miroljub Vučković uz glavne zvijezde filma Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato, scenarista i redatelja Srđu Penezića, producenticu Vesnu Golubović i proslavljenog glumca Slavka Štimca koji u filmu tumači glavnu ulogu. Film Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato, moderna je bajka o dobroti i vjeri u dobro, gdje prostodušnost, dobronamjernost, naivnost, iskrenost, predanost i posvećenost pletu odu nevinosti koja nije svaki put nagrađena.

Publika je imala prilike poslušati cijelu priču nastajanja i iskustva rada na filmu. Naglasak je stavljen na emociju što govori i sama toplina likova i karaktera iznad svega. Radnju bilježi sporija dinamika, i upravo su te emocije imale vremena da odstoje i da ih publika u potpunosti osjeti. Rađen po subjektivnom viđenju kakav bi svijet trebao postojati, u filmu se sjajno isprepliće život jedne ličnosti i jednog divnog karaktera, i možda nije riječ samo o bajci već realnoj priči.

Nastavak revije donosi dugometražne igrane filmove koji su istovremeno izlog stanja stvari u kinematografiji susjedne zemlje, izazov za publiku, materijal za kritičare i novinare – pokazatelj u kojem smjeru se kreće kreativni izraz, istovremeno koliko je novi film primamljiv mamac za publiku.

ZEMLJA BOGOVA Gorana Paskaljevića, prva srpsko – indijska koprodukcija, na programu je 19. travnja 2017. Zemlja bogova u manjoj mjeri je put u Indiju redatelja Davida Leana, već je prije kao film Abas Kijarostami Gdje je kuća mog prijatelja. Razorni zemljotres (izuzetan rad direktora fotografije Milana Spasića) polazna je točka za intimnu dramu o razumijevanju i nesporazumima, o ljubavi i nemogućnostima da se ostvari želja, o krivudavom puta ka slobodi – osobnoj i društvenoj.

Ovim filmom Goran Paskaljević potvrdio je poznati humani pristup i razumijevanje za kulturu i drugi socijalni milje. U konačnom zbiru, nema velikih razlika između brdovitog Balkana i Himalajskih visina.

OTVORENA, debitantski film Momira Miloševića, ukazuje na labirinte ljubavi u urbanoj, brzoj sredini, na mogućnosti prepoznavanja i uvažavanja prave osobe koja može pružiti utočište i zadovoljstvo. Na programu je 24. travnja 2017.

STADO, redateljski debi Nikole Kojo, jednog od najtalentiranijih glumaca na prostoru bivše Jugoslavije. Film Stado bavi se životom, moralnim dilemama zanimljive profesije. Film Stado veliki je kino hit koji će biti predstavljen pulskoj publici 25. travnja 2017.

DOBRA ŽENA prvi igrani film koji je režirala velika glumica Mirjana Karanović, obilježio je proteklu filmsku sezonu – uspješna premijera na Festivalu u Sandensu, zatim prikazivanje na značajnim europskim filmskim festivalima, a brojne nagrade, potvrda su vrijednosti filma Dobra žena koji ukazuje na elementarne čestice povjerenja, iznevjerenog – izigranog povjerenja i posljedica koje ta nedolična igra ima na društvenom planu. Boris Isaković i Mirjana Karanović film obogaćuju svojim najboljim ulogama. Može se pogledati 26. travnja 2017.

Program Festivala novog srpskog filma predstavlja dominantne vrijednosti nove produkcije.

Pin It on Pinterest