PRVI HRVATSKI JAZZ FILM UZ KONCERTNU PROMOCIJU PORINOM NAGRAĐENOG ALBUMA SPIRITUAL MARKET

 

U sklopu drugog izdanja Festivala putopisa – Verse, u petak, 21. travnja u 21.30 u Kinu Valli, predstavit će se projekt Vedrana Ružića Spiritual market i prvim hrvatskim jazz filmom u režiji Ire Tomić i Johna Karduma, uz koncertnu promociju Porinom nagrađenog albuma Spiritual market.

Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola od Venecije do Kine, put koji autori prolaze još jednom u današnjem vremenu, te tako nailaze na granice, rat za naftu, medijsku propagandu, uništenje okoliša, klimatske promjene i siromaštvo koje neobično podsjeća na trenutno stanje u Hrvatskoj, pa je tako i sam Marko Polo u ovom filmu u vremenski distorziranoj ulozi imigranta i izbjeglice. Ovaj eksperimentalni film je poput jazza nastajao često improvizirano i u hodu, naglasak je stavljen na motive, koji su se naknadno spajali u zaokruženu priču.

Kako je jedna od glavnih pokretačkih ideja projekta bila spajanje više umjetnosti, tako uz glazbu i film ovdje priču zaokružuju slike Vedrana Ružića i fotografije Ire Tomić i Johna Karduma, te tako čine neobičan spoj više umjetnosti koje se savršeno nadopunjavaju. Uz autora albuma i projekta Vedrana Ružića na kontrabasu, glazbeni sastav čine njegovi kolege Adriano Bernobić na bubnjevima, Pavle Miljenović na gitari i Mario Bočić na saksofonu, a film su režirali John Kardum i Ira Tomić.

U sklopu filmske projekcije i koncerta, sa autorima i glazbenicima razgovarati će Vlatka Kolarović, moderatorica večernjeg programa.

Pin It on Pinterest