Svečano obilježen Dan Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

 

Jučer se, povodom rođenja istaknutog biskupa i predvodnika Hrvatskog narodnog preporoda u Istri Jurja Dobrile, prigodno obilježio Dan sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Svečanosti, koja se održala u prostorijama Fakulteta ekonomije i turizma, nazočili su pulski gradonačelnik Boris Miletić, istarski župan Valter Flego, ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, brojni rektori, prorektori, dekani i pročelnici hrvatskih i inozemnih sveučilišta te ostali uvaženi gosti.

Čestitke Sveučilištu te svim djelatnicima i studentima na 11 uspješnih godina postojanja i djelovanja uvodno je uputio gradonačelnik Pule. Ovom se prilikom gradonačelnik prisjetio osnutka pulskog Sveučilišta i uvjeta studiranja koji nisu bili na današnjoj razini. „Uz razvoj Grada, razvijalo se i naše Sveučilište. Danas svjedočimo novoizgrađenom kampusu, studentskom domu i restoranu koji odlično funkcioniraju, a posebno me veseli skoro proširenje kapaciteta“ konstatirao je gradonačelnik pritom naglasivši kako se jedino zajedništvom i ulaganjem u znanje može napredovati.

„U zadnjih 11 godina, koliko ima svoju samostalnost, Sveučilište se razvilo u moderno, europsko sveučilište. Zahvaljujući njegovom rastućem ugledu, Pula je postala grad koji je sve češći izbor studenata iz ostatka Hrvatske, ali i stručnjaka koji su svoje znanstvene karijere odlučili graditi baš na pulskom sveučilištu“ rekao je župan Flego dodajući kako je osnivanje Sveučilišta u Puli bio ispravan potez kojim je Istra dobila jednu novu snagu i znanje bez kojeg je nemogući rast i razvoj jedne regije.

Ministar znanosti i obrazovanja pohvalio je rad Sveučilišta pritom naglasivši kako je sinergija lokalne zajednice i Sveučilišta na zavidnom nivou. Uz ministra prisutnima su se obratili i predsjednik Rektorskog zbora i rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović i izaslanik premijera Republike Hrvatske Frano Matušić, te rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Alfio Barbieri koji je najavio nastavak razvoja i jačanja pulskog Sveučilišta koji danas broji preko 3500 studenata.

Dan Sveučilišta bila je prigoda za dodjelu potvrda novim redovitim profesorima i rektorove nagrade najuspješnijim studentima, kao i dodjele počasnog doktorata Sveučilišta.

( pula.hr )

 

Pin It on Pinterest