Grad Pula i Istarska županija podržavaju rad Matice umirovljenika

 

U prostorijama Doma hrvatskih branitelja u Puli danas je održana sjednica Skupštine Matice umirovljenika Istarske županije na kojoj je predsjednik Bruno Stermotić, među ostalim,  podnio Izvješće o ostvarenju programa rada Matice u prethodnoj godini kao i Program rada za 2017. godinu. Predsjednik Matice umirovljenika, nakon odavanja počasti minutom šutnje za sve umirovljenike koji su nas napustili, istaknuo je odličnu višegodišnju suradnju s Gradom Pulom i Istarskom županijom, posebice u podršci brojnim kvalitetnim aktivnostima i programima koja Matica redovito provodi.

Okupljene članove Matice umirovljenika na današnjoj je Skupštini pozdravio pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je istaknuo kako je briga o potrebama osoba treće životni dobi jedan od prioriteta rada gradske uprave. „Prvi smo grad u Hrvatskoj u kojemu je otvorena čitaonica Kuba umirovljenika koja danas okuplja brojne naše sugrađane, a drago mi je da smo Matici omogućili i korištenje prostora u centru grada u kojemu mogu i dalje razvijati brojne aktivnosti koje provode. Kroz mnoge naše programe brinemo o umirovljenicima u cilju unaprjeđenja kvalitete njihovog života. Svi mi jako dobro znamo kako danas žive naši umirovljenici i upravo kako bi im omogućili više mirovine i dostojanstven život, držim da je neophodno imati jako gospodarstvo. Jedino razvijeno gospodarstvo i visoka zaposlenost može omogućiti više mirovine. Upravo stoga ćemo i dalje inzistirati da se bivše vojne zone stave u funkciju kako bi mogli otvoriti nova radna mjesta i osigurati gospodarski rast. Da znamo i možemo upravljati s takvim područjima govore pozitivni primjeri poput centra gradskih udruga Rojc ili bivše vojarne Vladimir Gortan u kojoj danas posluju brojni poduzetnici“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić dodavši na kraju da će Grad i dalje podržavati rad Matice umirovljenika.

Istarski župan Valter Flego spomenuo je projekte rekonstrukcije  i dogradnje domova za umirovljenike koji su trenutno u tijeku poput onog Domenico Pegolis u Rovinju koji će omogućit umirovljenicima kvalitetniji i ugodniji boravak, a povećanjem smještajnih kapaciteta smanjit će se i liste čekanja. „Drago mi je da i izgradnja nove opće bolnice ide svojom planiranom dinamikom i da ćemo konačno, nakon toliko godina čekanja, dobiti zdravstvenu skrb kakvu i zaslužujemo“, poručio je Flego.

Govoreći položaju brojnih umirovljenika, Stermotić je kazao kako je se hrvatski umirovljenici sa svojim prosječnim mirovinama nalaze na začelju Europske unije te smatra da bi se godišnje usklađivanje rasta mirovina trebalo vezati za rast osobnih dohodaka ili pak za rast cijena. Prema njegovim riječima prosječna mirovina od 2.252,44 kune čini 38 posto prosječne plaće, dok 60 posto umirovljenika ima manju mirovinu od spomenutog iznosa.Stermotić je kazao kako je u protekloj godini Matica umirovljenika, uz brojne aktivnosti poput preventivnih pregleda, kreativnih radionica te pomoći manje pokretnim umirovljenicima, organizirala i tradicionalne sportske igre dokazavši kako se krizi unatoč i uz pomoć lokalne zajednice mogu organizirati kvalitetne aktivnosti.

 

Pin It on Pinterest