Miletić i Flego primili sudionike 9. Festival srpske kulture u Istri

 

Gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Valter Flego primili su danas u prostorijama Komunalne palače sudionike i organizatore 9. Festival srpske kulture u Istri među kojima su bili predsjednik Matice Srba iz Beograda Miodrag Jašćić, predsjednik općine Inđija Vladimir Gak, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije Milan Rašula i Radomir Janković te programska ekipa koju su sačinjavali književnici i umjetnici iz Inđije.

Toplu dobrodošlicu u tritisućljetni grad svim prisutnima je zaželio gradonačelnik Miletić koji ih je ovom prigodom upoznao s bogatom i burnom poviješću Pule za koju kaže da je zaslužna što danas u Puli živi tako veliki broj raznih nacionalnih manjina. „Pula je multikulturalan grad koji njeguje zajednički suživot i međusobno poštivanje svih manjina“ poručio je Miletić koji je nadodao kako će Pula nastaviti graditi suradnju sa svim nacionalnim manjinama baziranu na temeljnim vrijednostima koje Pula promiče.

Flego je poručio kako je Istra ponosna na svoju multikulturalnost, multietničnost, antifašizam, vjersku, rodnu i spolnu ravnopravnost. „Mi smo u Istri uspjeli izgraditi suživot i povjerenje te prijateljstvo sa svim nacionalnim manjinama“ kazao je Flego nadodavši kako će se Istra, kao regija, nastaviti razvijati u tom kontekstu.

Zahvalu na prijemu i dugogodišnjoj podršci u ime domaćina i organizatora prenio je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije Milan Rašula koji je ukazao na bitnost razmjene kulturnih vrijednosti i postojanja Festivala srpske kulture. „U Istri živi gotovo 8,5 tisuća pripadnika srpske nacionalne manjine, a u Puli njih preko 4,5 tisuća te je stoga integracija i očuvanje naše kulturne baštine i tradicije vrlo bitna“ kazao je Rašula s kime su se složili i Miodrag Jašćić i Vladimir Gak koji su, uz spomenuto, naglasili važnost otvorenosti i suradnje temeljene na prijateljskom odnosu.

Ovogodišnji Festival srpske kulture u Istri posvećen je velikoj spisateljici, publicistici, prevoditeljici i humanitarci Isidori Sekulić, povodom 140 godina njezina rođenja. Njoj u čast jučer su na samom otvorenju Festivala glumci iz umjetničke grupe „Art Frakcija“ iz Beograda izveli dramski prikaz „Život i djelo“.

Festivalska karavana, nakon Pule, obići će i druge istarske gradove i općine Labin, Rovinj, Vodnjan, Fažanu i Peroj gdje će također biti izvedeni razni programi. Organizator Festivala je Klub Srba Istarske županije, partner je Općina Inđija i Matica Srba iz Beograda, pokrovitelji Grad Pula i Istarska županija.

Pin It on Pinterest