Svečano otvoren 9. Festival srpske kulture u Istri

 

Uz brojne uzvanike i goste jučer je u Srpskom kulturnom centru u Puli u Maksmilijanovoj ulici svečano otvoren 9. Festival srpske kulture u Istri. Svečanom otvorenju nazočili su gradonačelnik Pule Boris Miletić, istarski župan Valter Flego, predsjednik Matice Srba iz Beograda Miodrag Jašćić, predsjednik općine Inđija Vladimir Gak, konzul Republike Srbije iz Rijeke Vladimir Marjanović, izaslanik Ambasadora Srbije iz Zagreba Nenad Maričić i drugi uzvanici,  a prisutne je u ime domaćina i organizatora pozdravio Milan Rašula predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije.

„Ovo je festival kojim čuvamo našu kulturu, našu tradiciju, našu vjeru i običaje. Posebnu zahvalu upućujem gradonačelniku Borisu Miletiću i istarskom županu Valteru Flegu koji su nam uvijek izlazili u susret i zbog čega smo, između ostalog, danas u ovako lijepom prostoru u samom centru starogradske jezgre“ kazao je Rašula.

Gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je značaj ove manifestacije koja promiče suradnju, toleranciju i gradi mostove prijateljstva.

„Nema ljepšeg načina nego kad govor može početi s riječima dragi prijatelji. Nakon toliko godina suradnje dokazujemo da njegujemo naše zajedništvo i vjerujem da možemo biti ponosni što živimo u najljepšoj regiji Istri u kojoj su tolerancija i multikulturalnost temeljne vrijednosti. Međusobno se uvažavamo, podržavamo, solidarni smo i pomažemo slabije te uvijek gledamo na čovjeka kakav je neovisno o opredjeljenju“, istaknuo je gradonačelnik Boris Miletić.

Istarski župan Valter Flego naglasio je kako su kultura i multikulturalnost dio istarskog identiteta i zahvalio se svima što takvu Istru zajedno gradimo, čuvamo i na pravim temeljima prepuštamo našoj djeci.

Festival je tradicionalno posvećen relevantnim imenima srpske kulture i tradicije, a ovogodišnji je u čast velike spisateljice, publiciste, prevoditeljice, humanitarke i prve akademkinje u Srbiji Isidore Sekulić čiji je život i djelo tom prilikom prikazano u dramskoj izvedbi umjetničke grupe Art Frakcija iz Beograda.

 

 

Program su upriličili i Etno grupa, KUD „SOKO“ iz Inđije, te Gradski tamburaški orkestar pod vodstvom maestra Ljubinka Lazića.

U likovnom dijelu predstavili su se zajedničkom izložbom akademski slikari Ivan Kocić, Milovan Drča i Vladimir Prica.

Festival je službeno započeo u utorak, 18. travnja 2017. godine revijom srpskog filma u kinu Valli „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“ sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi i nastavlja se prikazom najnovijih filmova srpske kinematografije do 26. travnja 2017. godine.

Bogat program festivala osim u Puli, održava se i u Peroju, Labinu, Rovinju te Vodnjanu, a u petak 21. travnja u Komunalnoj palači upriličit će se prijem  delegacije iz Srbije.

Organizator Festivala je Klub Srba Istarske županije, partner je Općina Inđija i Matica Srba iz Beograda, a pokrovitelji Grad Pula i Istarska županija.

Pin It on Pinterest