Delegacija njemačke policijske škole u posjetu PU istarskoj

 

Od 24. do 28. travnja u studijskom posjetu Ministarstvu unutarnjih poslova borave studenti Visoke policijske škole iz Münstera, koji će se naredna tri dana detaljnije upoznati s radom istarske policije. Gostima i njihovom domaćinu, asistentu na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu Boni Rajiću, srdačnu dobrodošlicu zaželio je zamjenik načelnika Policijske uprave istarske Mladen Grozdanić, koji ih je upoznao s ustrojem i radom policijske uprave.

Budući je prošle godine najveći turistički promet zabilježen upravo u Istri, zamjenik načelnika istaknuo je kako istarska policija poduzima posebne mjere kako bi stanje sigurnosti za vrijeme turističke sezone bilo zadovoljavajuće i kako bi domaći i strani turisti bili sigurni na svom odmoru. Tijekom turističke sezone zbog brojnosti posjetitelja dolazi do znatnijeg povećanja obima posla policijskih službenika te hrvatskim policajcima u održavanju povoljnog stanja sigurnosti pomažu i njihovi strani kolege, koji u sklopu projekta Sigurna turistička sezona borave u Hrvatskoj tijekom ljetnih mjeseci. Strani policijski službenici, među kojima i pripadnici njemačke policije, obavljaju ljeti zajedničke službe s hrvatskim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, a njihova je temeljna uloga ostvarivanje  što bolje komunikacije i suradnje između hrvatske policije i njihovih državljana, a sve u cilju ugodnijeg boravka i većeg osjećaja sigurnosti stranih gostiju te izbjegavanja eventualnih konfliktnih situacija. Projekt Sigurna turistička sezona i njegov podprojekt Sigurnost u turističkoj sezoni, studentima njemačke policijske škole predstavili su voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović i policijski službenik Dragan Nikolić. U svom izlaganju, pojasnili su koje sve preventivne aktivnosti istarska policija poduzima u cilju podizanja razine subjektivnog osjećaja sigurnosti stranih i domaćih gostiju, smanjenja broja kaznenih djela i materijalne štete te podizanja učinkovitosti rada policije i djelatnika zaštitarskih tvrtki tijekom turističke sezone, a podijelili su im i letke na stranim jezicima, koje je policijska uprava izradila u suradnji s Turističkom zajednicom Istarske županije i turističkim zajednicama gradova i općina, a kroz koje se sugerira na koje načine gosti mogu podići razinu svoje sigurnosti za vrijeme ljetovanja.

Tijekom sutrašnjeg dana, njemački studenti upoznat će se detaljnije s problematikom organiziranog i prekograničnog kriminaliteta. Voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Mile Orešković predstavit će im stanje i aktivnosti koje poduzimaju policijski službenici s ciljem njegova suzbijanja i otkrivanja počinitelja takvih delikata. Između ostalog, biti će riječi o trgovanju i krijumčarenju ljudima i oružjem, krivotvorenju novca, kartičnom krivotvorenju, zlouporabi opojnih droga i drugim pojavnim oblicima organiziranog kriminaliteta, a kroz razgovor dotaknut će se i razlike u hrvatskom i njemačkom zakonodavstvu vezano za spomenutu problematiku.

U nastavku posjeta, njemačke kolege u četvrtak će s radom granične policije upoznati pomoćnik načelnik Postaje pomorske policije Pula-Pola Josip Bubić, koji će im predstaviti organizaciju rada pomorske policije i nadzor plave granice, a gostima će se pružiti prilika i da razgledaju plovila istarske policije. Osim radnog dijela posjeta, gosti iz Njemačke imat će vremena razgledati i kulturne i prirodne znamenitosti Pule i Brijuna te na taj način u potpunosti doživjeti čari istarskog poluotoka.

Pin It on Pinterest