Sljedeći vikend prepun manifestacija u Fažani

 

Manifestacije ŠKOLA SOLJENJA SARDELA i FAŽANA U POKRETU – 1. FAŽANSKI OUTDOOR FESTIVAL

održati će se u  subotu, 29.4. i nedjelju 30.4.2017.  na fažanskoj rivi.

Škola soljenja sardela             

subota, 29. travnja 2017.

Fažanska Škola soljenja sardela  djeluje od 2004. godine kao nastavak tradicije soljenja sardela u Fažani, gdje je od početka prošlog stoljeća pa do 1952. godine radila jedna od najvećih tvornica za soljenje sardela na Jadranu.

Školom soljenja sardela, u subotu počinju programi Male ribarske akademije za ovu godinu. Deset fažanskih ribara, profesora Škole soljenja sardela, bit će mentori polaznicima koji će pod njihovim budnim okom soliti sardele te važe odnijeti kući i nakon 3 mjeseca donijeti slane sardele na ocjenjivanje.

Uz Školu, posjetiteljima smo organizirali i bogati dodatni sadržaj:

Program:

17,00   ŠKOLA SOLJENJA SARDELA – tradicija na suvremeni način, oko 50 ekipa s oko 100 tinjak polaznika

uz mentore, fažanske ribare učiti će soliti sardele

GASTRO PONUDA bogata ponuda jela od sardela

GASTRO RADIONICE filetiranja i mariniranja ribe

„RIBARNICA KOD PAOLA I NINE“ – prikaz fažanskih ribarnica tridesetih godina prošlog stoljeća, degustacija i prodaja  slanih sardela
ISTRA GOURMET – degustacija i prodaja istarskih proizvoda: maslinovo ulje, sir, pršut, vina i rakije, med,

VESELE RIBARSKE IGRE – tko će prije i stručnije : namatanje konca na ribarsku iglu, pravljenje mornarskog

čvora, pecanje ribe u bazenu

RIBICA SARDELICA – kreativna radionica za djecu

TAJNE ISPOD MORA – bazen sa morkim bićima

Muzički program uz Erika Baliju i klapu Intriga

 

Sardela Run

subota, 29. travnja 2017.   

Drugu godinu zaredom proljeće je vrijeme kada kreće hedonistička karavana za sve gastroljupce. Nit vodilja svih manifestacija TEĆI ISTI PITI je konzumacija izvornih domaćih proizvoda u kombinaciji sa trčanjem u prirodnom okruženju nezaboravnih pitoresknih krajolika južne Istre. Domaćini su nam redom priznati i poznati pršutari, vinari, autohtoni proizvođač sira i piva, a ovog je vikenda karavana stigla u ribarsko mjesto Fažana. Trčimo po obali do Valbandona u popodnevnom terminu,  nasuprot Nacionalnog parka Brijuni, sa prekrasnim zalaskom sunca kao scenografijom. Povod je tradicionalna Fažanska škola soljenja sardela koja prenosi drevne običaje mlađim generacijama. Druženje uz friške sardele i istarsku malvaziju za sve se natjecatelje nastavlja uz klapsku pjesmu  i vesele ribarske igre na fažanskoj rivi do dugo u noć.

Pojedinačna kotizacija za utrku iznosi 50 kn. Prijave su moguće i na sam dan utrke uz istu cijenu od 50 kn, međutim ukoliko se ne prijavite najmanje tri dana prije utrke putem obrasca na www.runeatdrink.info ili putem facebook stranice teci isti piti nećete dobiti suvenir u obliku amfore ispunjene filetom sardele u maslinovom ulju.

Start   :           17,00  sati na plaži Dječje igralište, Fažana

Opis staze:      staza je kružna, šetnicom uz more do Valbandona, ukupne dužine 3 km, a trči se 2 kruga u pojedinačnoj konkurenciji (6 km) ili štafetno (2 člana > svaki po jedan krug 2 x 3 km)

Prijave i više informacija na:   www.runeatdrink.info   i    facebook/teciistipiti

Najbrži trkači i trkačice u ukupnom poretku nakon 7 utrka TEĆI ISTI PITI dobiti će atletske dresove marke JOMA. Drugoplasirani u obje će konkurencije dobiti atletske kape, dok će trećeplasirani dobiti poklon paket domaćina.

 

Jug na dva kotača

nedjelja, 30. travnja 2017.

Turističke zajednice gradova Pule i Vodnjana, te općina Medulin, Fažana, Ližnjan, Marčana i Barban  organiziraju 6 biciklijada namijenjenih popularizaciji biciklizma i prezentaciji biciklističkih staza južne Istre.

U Fažani, u suradnji s Biciklističkim klubom i DVD Fažana, organiziramo 2 rute: prvom rutom   u dužini od 11 km uz more vozi se relacija Fažana – tvrđava Punta Cristo u Štinjanu – Fažana. Druga, u dužini od 30 km vodi do Bala i priobaljem natrag u Fažanu. Na pola puta svake rute odmor uz okrijepu.  Poslije biciklijade, na fažanskoj rivi organiziramo  zajedničko druženje, obrok  za sve sudionike,  radionice spretnosti na dva kotača i animaciju za djecu, florabike izložbu  i koncert grupe Novi đavoli.

Prijave za sudjelovanje na biciklijadi:

  • do 28.4.2017. na medulinriviera.hr   
  • ili  u nedjelju:  14h – 15h  na Startu biciklijade

Start 1  duža ruta:        15 h  parkiralište Badel

Start 2  kraća ruta :      15,30h  parkiralište Badel

Hodanje s guštom 

Nedjelja,  30. 4. 2017.

Doživite Fažanu i Vodnjan na potpuno drugačiji način – u jedinstvenom  spoju kretanja nezaboravnim krajolikom i užitaka gastro delicija Južne Istre. Ugodna šetnja kroz maslinike, uz suhozide s pogledom na Brijune hrana je za dušu, a za nepce tu su naše vrhunske delicije: domaći istarski pršut, maslinovo ulje i dobra kapljica vina.

Program

  • 12:30 – 13:30          prijava Trg sv. Kuzme i Damjana, Fažana
  • 13,30             transfer autobusom  Fažana – Vodnjan
  • 14,00 – 18,00 pješačenje  uz degustaciju  istarskih gastro

proizvoda i sadržaji  doživljaja  južne Istre

  • 18:00                       after  party na Trgu sv Kuzme i Damjana, Fažana

 

Hodanje s guštom  počinje na  Trgu Sv. Kuzme i Damjana u Fažani te autobusom stižemo do Narodnog trga u Vodnjanu.  Kratko razgibavanje i s Narodnog trga krećemo prema Stanciji Buršić – carstvu pršuta  i tradicije istarskog folklora.  Nakon degustacije ove suhomesnate delicije, nastavljamo s pješačkom avanurom 2 km  kroz maslinike. Slijedi kraći predah uz bisere istarskog tradicijskog graditeljstva:  kažun i suhozide te stižemo do vinskog podruma obitelji Marčeta. Degustacija vina, rakija i kroštula ne bi bila potpuna bez koje vinarske anegdote. Nastavljamo s doživljajima  jedinstvenih  istarskih okusa  te  uz  kraće zaustavljanje sa zabavnim sadržajima u Valbandonu, poljima i livadama stižemo u maslinik obitelji Balija gdje ćemo uz bruschette probati jedno od najboljih svjetskih maslinovih ulja i uvjeriti se zašto je uvršteno u vodič najboljih svjetskih ulja Flos Olei 2017.

I zabavi tu nije kraj, jer nas na Trgu Sv. Kuzme i Damjana uz ostale sadržaje  čekaju i Novi Đavoli! Ovaj jedinstv spoj gastronomije i kretanja doživljaj je koji ostaje u pamćenju. Ne zaboravite  30.4.2017. i prijavite se!

 

Više informacija i prijava:

  • on-line do 27.4.2017. istriaexperience.com
  • na dan manifestacije 30.4.2017., Fažana, Trg Sv. Kuzme i Damjana 12,30 – 13,30

 

KOTIZACIJA

Što je uključeno?

  • Organizirano pješačenje
  • Transfer autobusom Fažana – Vodnjan
  • Degustacija pršuta, suhomestatih proizvoda,  maslinovog ulja, vina, rakije, kroštula, bruschetta, boca vode i voće
  • Dodatni sadržaji: glazba na Stanciji Buršić, koncert grupe Novi Đavoli na Trgu sv. Kuzme i Damjana, pokazna  degustacija maslinova ulja,  igre: što bliže „bulinu“, „pimplanje loptom“,
  • Cijena kotizacije:
  • online do 27.4.2017.: po odrasloj osobi iznosi    130,00 kuna

za djecu do 8 godina           65,00 kuna

  • 30.04.2017.:   po odrasloj osobi iznosi    150,00 kuna

za djecu do 8 godina           75,00 kuna

Pin It on Pinterest