Ženska večer uz dobru knjigu: Lea Brezar predstavlja roman “Superjunakinje”

 

U četvrtak, 27. travnja u 18 sati,  u Središnjoj knjižnici (Kandlerova 39) predstavljanje romana “Superjunakinje” Lee Brezar u sklopu programa Ženska večer uz dobru knjigu.

 

Lea Brezar je produktivna, entuzijastična i odvažna spisateljica, koja se okušala u self-helpu (Izvan okvira, DA,I?priručnik za preživljavanje nakon padova), poeziji (Oda poeziji) te dječjoj književnosti (Crveni planet), a sada i u romanu kako bi prenijela poruku razumijevanja, povjerenja i isprepletenosti životnih niti koje nas sve povezuju. Odlika njezine rečenice je komunikativnost, jednostavnost i emocionalna inteligencija kojom čitatelja vodi do zaključaka koji će mu omogućiti da bolje shvati i prihvati i sebe i druge.

Roman Superjunakinje recenzirala je psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić koja kaže kako je ova knjiga „uči i podsjeća na važne stvari u životu – o krizi, i kako je se u psihoterapiji može iskoristiti za napredak; o važnosti biblioterapije; o tome kako nije strašno liječiti se u bolnici na kraju grada kad se liječiš na pravi način.“

Superjunakinje su inspirirane arhetipovima saboter, prostitutka, žrtva i dijete, s četiri životne uloge koje u nekim omjerima svi igramo i često određuju naše živote, napominje autorica u prologu. Kao u Čarobnjaku iz Oza, gdje junaci kreću na put kako bi pronašli željenu vrlinu koja im nedostaje, da bi je pri susretu s čarobnjakom otkrili u samima sebi, tako i superjunakinje Lee Brezar pronalaze u sebi uzroke svoga poraza i nalaze način da ga prevladaju. Naslov Superjunakinje istodobno je ironičan i pobjedonosan jer su sve četiri žene posrnule pod teretom vlastitih očekivanja, tražeći od sebe puno, uvjeravajući se da su superjunakinje, iako nesvjesne vlastitih slabosti. Tek prisiljene da pobijede sebe postaju prave superjunakinje, spremne da pronađu inspiraciju i vedrinu u vlastitim životima.

Ženske večeri uz dobru knjigu zajednički organiziraju udruga Aktivna i Gradska knjižnica i čitaonica Pula s ciljem poticanja žena na čitanje, educiranje i razgovaranje o temama koje ih zanimaju – s ciljem njihovog osnaživanja.

Svi poznajemo barem jednu ženu – superjunakinju, za koju smatramo da je posebna, da je savršena, da svoje breme nosi s lakoćom. Da je blagoslovljena s dobrim poslom, brakom i financijama. Svi mi prijeko promatramo te neke savršene žene, žudeći da se i nama dogodi baš ta sreća.

Zato sam napisala ”Superjunakinje”.

(…)

Da vam predstavim četiri naoko savršene priče jer – nema takvih žena. Svaka koja je uspjela sve ovo nabrojano dovesti u neki red, puno se odricala, vagala, plakala i borila se. Nema žena koje nisu nikada posrnule, koje se nisu slomile, koje nisu viknule. Svaka, koja danas šiba naprijed, jako dobro zna da u životu nema glume, da nije sve samo predstava, da nema generalne probe i da uvijek prevlada istina – koliko je god mi gurali pod tepih.

Željela sam vas podsjetiti da život nosi lekcije i da je zapravo sreća da se kontinuirano ponavljaju, kako bismo naučili, a ne bježali od njih.

Željela sam vam poručiti da je obrazac “Superjunakinje” odlična stvar ako na kraju dana skinete kostim, odmorite se, osvrnete se za sobom i podrežete repove. Ne možemo stalno vući svoju prošlost da nas ona u jednom trenutku ne zakuca za tlo. Vučemo li sve što smo proživjeli naši će se koraci usporiti i nećemo moći dalje. Živjeti život na jednom mjestu ubija vaš duh, a vaša borbenost i entuzijazam se gase… A sigurna sam da ne želite živjeti ugašeni, bez svjetla i nade…
Zato sam napisala “Superjunakinje”. Da zajedno naučimo nositi bol, da se naučimo voljeti, da naučimo razumijeti, da naučimo živjeti punim plućima…
Zato…

Veselimo se Vašem dolasku!

Pin It on Pinterest