Besplatne glazbene radionice ovog vikenda u Poreču

 

Poziv glazbenim pedagozima na još jednu radionicu u nizu – El Sistema u praksi s Ivanom Carlom Cirrincione i besplatni koncert za građane

 Argentinka s prebivalištem u Beču održat će besplatnu radionicu u Poreču

Udruga Sustav orkestara djece i omladine – El Sistema Hrvatska, poziva glazbene pedagoge, osobito one koji rade s djecom u glazbenim školama ili u kulturno-umjetničkim društvima, da sudjeluju na besplatnoj radionici El Sistema u praksi koja će se održati 06. i 07.05. u Poreču, u prostorijama Umjetničke škole Poreč.

Ovog vikenda gošća predavačica je Ivana Carla Cirrincione – argentinka s prebivalištem u Beču, koja radi u austrijskom Superaru – organizaciji koja također provodi El Sistema program kroz orkestralnu ali i zborsku praksu.  Sudjelovala je i u stvaranju centara El Sisteme na Costa Rici i u Češkoj, a također sudjeluje na ljetnim skupovima Sistema Europa kada se sve udruge iz europskih zemalja, a koje rade po El Sistema metodologiji, okupljaju i zajedno muziciraju. Ivana je violinistica te će nam kroz dvodnevni seminar pokazati kako raditi na boljoj integraciji i komunikaciji djece, opuštanju i tjelesnom izražavanju, stvaranju i improvizaciji u grupi. Vodit će sekcijske probe gudača te će tamo pokazati tehničke i dinamičke posebnosti svog pristupa odnosno El Sistema metodologije rada.

El Sistema je metodologija koju udruga primjenjuje, s osnovnim ciljem provođenja programa društvenog razvoja djece i mladih, a koristeći glazbu kao sredstvo postizanja društvene promjene. Fokus je na grupnom glazbenom muziciranju i razvijanju društvenih vještina kroz zajedničko učenje i vježbanje. Metoda se može prilagoditi potrebama zajednice u kojoj se koristi. U Venezueli – zemlji u kojoj je nastala, razvila se primarno kao potreba da se djeci koja žive u neimaštini ili pak tamo gdje im kulturni sadržaj nije dostupan, stvori mogućnost da uđu u svijet umjetnosti i dobiju priliku. U Europi ima različite primjene koje imamo priliku upoznati kroz radionice koje udruga SO DO organizira u sklopu projekta „El Sistema u Istri“. Program udruge je besplatan, inkluzivan, ne zahtjeva audiciju ili selekciju. Općenito, aktivnosti udruge temelje se na volonterstvu jer još uvijek ne postoje stalni izvori financiranja. No, Europska unija prepoznala je vrijednosti koje udruga njeguje te se uz njihovu financijsku potporu, te uz sufinanciranje Vlade Republike Hrvatske program mogao započeti i u Istri u partnerstvu sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a dio programa su i radionice koje mogu obogatiti znanje i vještine naših profesora glazbe.

Koncert otvoren za građane za kraj radionice

Radionici se može priključiti u cijelosti ili djelomično, a potvrde sudjelovanja se mole na mail info@so-do.hr. Ukoliko vrijeme to dozvoli, djeca će radionicu završiti koncertom na otvorenom, u nedjelju u 12.30h, na Trgu slobode u Poreču, a ukoliko bude kiše, koncert će se održati u prostoru Umjetničke škole. Svi građani su pozvani i dobrodošli!

Video s posljednjeg koncerta dječjeg simfonijskog orkestra El Sistema u Istri: https://www.youtube.com/watch?v=9IFPsgGrtVg

Pin It on Pinterest