U Gradskoj galeriji Pula otvorena izložba Ivana Obrovca

 

Povodom obilježavanja Dana Grada Pule, u prepunoj Gradskoj galeriji Pula sinoć je otvorena izložba slika nagrađivanog slikara i pedagoga Ivana Obrovca. Izložbom  je predstavljen tek mali pregled, probrani izbor iz bogatog likovnog opusa pedagoga i likovnjaka koji je u mnogočemu izmijenio kulturnu sliku Pule i Istre u protekla četiri desetljeća.

U ime Grada Pule okupljene je pozdravila zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci koja izrazila zadovoljstvo što je upravo izložba Ivana Obrovca otvorena povodom obilježavanja Dana Grada. „Ivan Obrovac mnogima je uzor i inspiracija. Njegovim pedagoškim radom ostavio je neizbrisiv trag postavivši temelje rada u likovnoj pedagogiji te je utemeljio prvu školu primijenjenih umjetnosti u Istri“, kazala je Puh Belci. O autoru i njegovom utjecaju na mnoge naraštaje slikara i umjetnika govorili su voditelj Zbirke umjetnina Grada Pule Eros Čakić i književnik Milan Rakovac.

Samozatajno, skromno, odričući se glamuroznih i ispraznih pojavljivanja na crvenom tepihu likovne umjetnosti, već od sedamdesetih godina prošlog stoljeća to radi potpuno svjestan da je njegov životni i profesionalni odabir gurua likovne misli u Istri put u neizvjesnost, marginalizaciju, nerijetko i nerazumijevanje lokalne sredine koja je već tada etablirala kulturnu politiku za odabrane i likovnu izolaciju njima nerazumljivih, ignorirajući nove umjetničke tendencije.

Ivan Obovac rođen je 1937. u Smoljancima, diplomirao je na akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Do umirovljenja 2004. godine bavio se pedagoškim radom u Školi primijenih umjetnosti i dizajna u Puli, čiji je idejni pokretač i jedan od osnivača, gdje je mentorski utjecao na plejadu mladih i budućih umjetnika. Samostalno je izlagao petnaestak puta u Hrvatskoj i u inozemstvu te je dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

( pula.hr )

Pin It on Pinterest