Potvrđena izvrsna suradnja Pule i Hekinana

 

U prostorijama pulske Komunalne palače pulski gradonačelnik Boris Miletić primio je gradonačelnika japanskog grada pobratima, Hekinana Masanobu Negitu i njegovu delegaciju koja ovih dana boravi u Puli povodom obilježavanja Dana Grada.

„Ove godine navršava se deset godina naše suradnje i velika mi je čast i zadovoljstvo ugostiti vas u našem gradu“, kazao je na početku susreta pulski gradonačelnik i podsjetio na dio aktivnosti i manifestacija koji su se između dvaju gradova dogodila u tom periodu poput uzajamnih razmjena učenika i likovnih izložbi radova dječjih vrtića i osnovnih škola u oba grada. „Pula se uključila u akcije solidarnosti pobratimljenom gradu Hekinanu  nakon katastrofe koja je pogodila Japan u ožujku 2011. godine, a kako bi izrazili suosjećanje i pružili podršku žrtvama katastrofe, Grad Pula je u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizirao manifestaciju dječje solidarnosti pod nazivom „Japan u srcu – Giappone nel cuore – Japan in the heart“. Posebno mi je zadovoljstvo što u Puli djeluje i preddiplomski studij japanskog jezika i kulture, prvi takve vrste u Hrvatskoj, a koji je Grad Pula od samog početka podržao“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Gradonačelnik Hekinana Masobu Negita zahvalio je na srdačnoj dobrodošlici te je i ovom prigodom zahvalio na svemu što su Pula i njezini stanovnici učinili u akciji solidarnosti 2011. godine. „Iako nas prostorno dijeli više tisuća kilometara, naši su gradovi bliski i zbog toga sam neizmjerno sretan. Japanci izuzetno cijene vaš prekrasan krajolike i gostoljubivost ovdašnjih stanovnika pa mi je drago vidjeti i da broj japanskih turista koji posjećuju Pulu i Istru naglo raste. Posebno mi je drago da u Puli djeluje studij japanologije koji će zasigurno doprinijeti jačanju naše buduće suradnje“, kazao je Negita.

Susretu su prisustvovali i učenici i asistenti s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Odsjeka za Japanski jezik i kulturu prisutni, a prisutne su pozdravili i dekanica Klara Buršić-Matijašić te profesorica Vedrana Brajković iz Škole za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu koja je sudjelovala u razmjeni učenika iz Pule i Hekinana.

Grad Hekinan smješten je u pokrajini Aichi i broji 70 tisuća stanovnika, a između Pule i Hekinana Povelja o bratimljenju dvaju gradova potpisana je 2006. godine.

Pin It on Pinterest