Pula među deset hrvatskih gradova u kojima se najbolje živi

 

Jutarnji list proveo je neovisno istraživanje u kojem su ocjenjivani svi hrvatski gradovi, njih 128, u kojem se nastojala utvrditi ukupna kvaliteta života koju uživaju tamošnji stanovnici, a među deset najboljih proglašena je Pula.

“Istraživanje je potvrdilo kontinuirani rad i uspješnu realizaciju kapitalnih projekata koji su Pulu među prvim gradovima izvukli iz ekonomske krize koja je prije nekoliko godina zahvatila Europu i veći dio svijeta. Uz to, potvrdilo je kako je Istra apsolutno najbolja poduzetnička regija u Hrvatskoj,” rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić. Naime, upravo su se istarski gradovi ponovno našli na samome vrhu liste te su pored Pule, Buzet, Poreč i Rovinj među prvih deset najboljih gradova za život.

Na kvalitetu života građana u Puli utječe niz čimbenika. Za razliku od mnogih većih hrvatskih gradova, u Puli nema liste čekanja za upis djeteta u dječji vrtić, Grad kontinuirano financira produženi boravak za učenike, a podupirući rad stotina različitih sportskih, kulturnih i ostalih udruga civilnog društva obogaćuje se i podiže kvaliteta života svih građana Pule. Pored toga, sustavno se razvija i raste naše pulsko Sveučilište, a tijekom godine se u Puli održi preko tisuću različitih manifestacija. U posljednjih nekoliko godina posebna se pažnja posvećuje poboljšanju gradskog prijevoza i povećanju mobilnosti, poput uvođenja sustava električnih bicikli ili pak uvođenja besplatnog interneta u autobusima javnog gradskog prijevoza.

„Naš je gradski proračun danas stabilan zahvaljujući sustavnim radom i odgovornim financijskim poslovanjem. To su prepoznale sve relevantne financijske institucije koje danas Pulu svrstavaju među najučinkovitije gradske uprave“, dodao je Miletić.

Grad Pula provodi poticajne mjere te su osigurane olakšice za razvoj gospodarskog i poduzetničkog sektora, poput manjih komunalnih doprinosa i subvencioniranja kamata za odobrene kredite. Kako bi se poduzetnici brže i lakše razvili, Grad Pula nudi potpore za novoosnovane tvrtke među kojima se posebno potiču zapošljavanje i samozapošljavanje. Sufinanciramo i nabavku nove opreme i uvođenje inovacija u proizvodnju, ulaganje u standarde kvalitete, kao i potpore za pripremu kandidiranja EU projekata i nastupa na međunarodnim sajmovima. Grad financira i organizaciju manifestacije seminarsko-edukativnog tipa, razne sajmove na kojima se poduzetnici imaju priliku istaknuti, a daje  i potpore iz programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Brojna nezavisna istraživanja redovito potvrđuju da Pula spada među najštedljivije i najotvorenije gradske uprave u Hrvatskoj, prvi je grad u Hrvatskoj po broju poduzetnika, a uvrštena je i među 100 najodrživijih destinacija svijeta.

“Sve je to rezultat odgovornog i racionalnog poslovanja koje nastavljamo provoditi za dobrobit šire zajednice te kako bismo dodatno unaprijedili grad po mjeri svih građana”, zaključio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Pin It on Pinterest