U Puli otvoren prvi muzej istarskog maslinovog ulja u Hrvatskoj

 

U samom centru Pule, u Prolazu sv. Teodora prigodnom je svečanošću danas otvoren muzej maslinarstva „Museum Olei Histriae“ – Kuća istarskog maslinovog ulja. Prvi je to muzej takve vrste u Hrvatskoj, a čast da muzej proglasi otvorenim pripala je pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću.

„Ovo je jedna sasvim nova ponuda ne samo za brojne turiste, već i za sve nas koji živimo na ovom području. Ponosni smo što u Istri danas imamo jedan reprezentativan muzej posvećen maslinarstvu i istarskom maslinovog ulju, a posebice stoga što se nalazi u samoj starogradskoj jezgri Pule kojoj gravitiraju sve brojniji turisti. Istra je drugu godinu za redom proglašena najboljom maslinarskom regijom svijeta, a Kuća istarskog maslinovog ulja kao nov i inovativan poduzetnički projekt, dodatno će doprinijeti obogaćivanju turističke ponude i promociji Pule, ali i šire okolice,“ kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

 

 

Istarski župan Valter Flego poručio je kako je ovaj inovativan kulturno-turistički projekt  izvrstan primjer poslovne umješnosti i ženskog poduzetništva. Otvaranju Kuće istarskog maslinovog ulja prisustvovao je glavni tajnik Ministarstva turizma RH Ivo Bašić.

Kako je pojasnila inicijatorica projekta te vlasnica Kuće istarskog maslinovog ulja Lorena Boljunčić, ideja za otvaranje ovako jedinstvenog objekta stvorila se nakon brojnih putovanja na kojima je otkrivala mjesta i projekte koji su turistima prenosili tradiciju mjesta na jedan moderan i zanimljiv način. Kuća istarskog maslinovog ulja smještena je u revitaliziranoj industrijskoj zgradi s početka 20. stoljeća. U svom muzejskom dijelu obrađuje povijest maslinarstva u Istri od rimskog razdoblja preko srednjeg vijeka do 20. stoljeća. Poseban naglasak stavljen je na sadašnjost, kvalitetu i sastav maslinovog ulja, utjecaj na zdravlje te suvremeni način njegove prerade. U sklopu Kuće istarskog maslinovog ulja u reprezentativnom prostoru od 500 četvornih metara nalaze se degustacijske sale i prodajni prostor s velikim izborom najcjenjenijih maslinovih ulja ovih prostora.

Više o muzeju koji se u Puli nalazi u ulici Sv. Teodora 1a može se pronaći na internetskoj stranici www.oleumhistriae.com te na Facebook stranici muzeja.

Pin It on Pinterest