Djeca i mladi El Sistema u Istri svirali pred prepunom tržnicom u Puli

 

Na tržnici u Puli održan završni koncert djece i mladih „El Sistema u Istri“

Video s koncerta: https://youtu.be/YGTkJ1pUh5M

 

Danas je u sklopu projekta „El Sistema u Istri“ održan završni koncert SO DO Centra Istra, simfonijskog orkestra djece i mladih koji su kroz posljednjih šest mjeseci vježbali zajedničko muziciranje u Puli i Poreču.

Svima poznati zvuci teme serijala „Game of Thrones“ ili filmska glazba iz „Pirata s Kariba“ privukla je brojne građane. Pod palicom mladog Petra Matoševića, odsvirani su i poznati latino-zvukovi: „Ritmos ciganos“, „Brasil“ i poznati „Chamambo“. Svirali su mladi i djeca iz različitih dijelova Istre, različitih društvenih i glazbenih pozadina, okupili su se i dobili priliku sudjelovati u ovom besplatnom programu usmjerenom razvoju društvenih vrijednosti i vještina kroz zajedničko muziciranje.  Koncert djece i mladih podržali su i poznati istarski glazbenici Franko Krajcar, Edi Maružin te Vesna Nežić Ružić koji su sudjelovali na press konferenciji i pozdravili brojnu publiku podsjećajući kako svijet i glazba ostaju na mladima, a program je vodila Jelena Vitasović.

Stvaranje prvog simfonijskog orkestra djece i mladih u Istri

Na konferenciji održanoj prije nastupa predstavljeni su rezultati projekta koji je za glavni cilj imao proširiti ideje i metodologiju El Sistema kao društvenog programa za djecu i mlade. Vodeći partner u projektu je udruga SO DO – El Sistema Hrvatska, a partner koji ih u Istri podržava je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

 U projektu se radilo na približavanju metode El Sistema profesorima i okupljanju skupina mladih željnih muziciranja u simfonijskom orkestru, bez obzira na njihovo glazbeno obrazovanje, status ili pozadinu. Besplatni program kojeg je omogućio projekt financiran s ukupno 92.114,70 Eura iz sredstava Europske unije iz Programa IPA 2012 Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva te sufinanciran od Ureda za udruge Vlade RH, omogućio je priliku za stvaranje dvije glazbene grupe koje funkcioniraju zajednički kao SO DO Centar Istra i zaposlio niz mladih istarskih glazbenih pedagoga.

 

 

 Zašto baš orkestar?

„El Sistema u Istri“ fokusira se na glazbu, ali zajedničko muziciranje nije samo sebi svrhom. Metoda El Sistema glazbu koristi kao sredstvo kojim se potiče usvajanje vrijednosti koje potiču razvoj djece i mladih te imaju pozitivan utjecaj na njihov život. Orkestar po prirodi svojeg djelovanja predstavlja model funkcionalne društvene zajednice, jer se u njemu kroz zajedničko učenje i vježbanje usvajaju najviše društvene vrijednosti – solidarnost, timski rad, disciplina, uzajamno slušanje, suradnja, međusobno pomaganje, poticanje i poštovanje. Kroz taj proces djeca stječu samopouzdanje, samopoštovanje i ponos na vlastitu ulogu u postizanju zajedničkog uspjeha. Zajedničko muziciranje donosi nadahnuċe, razvoj mašte i osjećaj za lijepo, a obogaćuje i duhovni razvoj svakog mladog bića.

 Rad s djecom

Grupno muziciranje je u Puli i Poreču počelo u studenome i to u formi dva nuclea – što je naziv koji se koristi u Venezueli, odakle je metoda i potekla, za jezgre u kojima se formiraju mladi glazbenici i članovi društva. Zahvaljujući podršci Umjetničke škole Poreč i Puhačkog orkestra Grada Pule, koji su nesebično ustupili svoje prostore, osnovan je prvi simfonijski orkestar djece i mladih u Istri. U orkestru je trenutno 30 djece iz šire Istre pod vodstvom mladog dirigenta i entuzijasta Petra Matoševića.

 U sklopu projekta kupljeni su instrumenti koje će, u filantropskom duhu, Umjetnička škola moći koristiti za provedbu svog nastavnog programa te će biti na raspolaganju i glazbenicima u Istri koji će željeti surađivati sa SO DO-om. Cilj je time potaknuti čim više djece da se uključe u učenje sviranja deficitarnih instrumenata. U zajedničkoj suradnji mnogi su instrumenti posuđivani od Puhačkog orkestra Grada Pule što je povezalo dvije udruge. U profesorskom timu uključili su se tako Vedran Vojnić, Petar Janko, Mirna Ivković Janko, Sanja Pančevski, Kristina Sponza i Luka Vrbanec. Kroz projekt su, osim šest koncerata, održane i tri glazbene radionice za profesore i pedagoge s međunarodnim instruktorima metode El Sistema.

Rad na izmjenama poreznih olakšica na donacije

S obzirom na to da čitava metodologija El Sistema počiva na ljubavi prema čovjeku, osobito djeci i mladima, zajedništvu i davanju, uključivanju svih koji su na neki način izolirani u društvu, aktivnoj ulozi građana, roditelja i organizacija civilnog društva, jedna od ključnih tema projekta je i doniranje. U sklopu zasebne komponente tako se oformila inicijativa kojoj je cilj bio potaknuti regionalni i nacionalni razgovor o donacijama i poreznim olakšicama na donacije te okupiti zainteresirane dionike u mrežu koja se bavila ovom temom. U 2016. godini organiziran je Okrugli stol na temu doniranja u Puli, a u siječnju ove godine proširen je dijalog na nacionalnoj razini te je održan Okrugli stol u Zagrebu s 40 sudionika iz poslovnog sektora, Ureda za udruge Vlade RH, poreznih savjetnika, zaklada i drugih organizacija civilnog društva. Nakon razgovora i savjetovanja radna grupa proizašla iz ove inicijative poslala je nacrt prijedloga izmjena zakona o porezu na dobit i porezu na dohodak ključnim institucijama i Saboru, ne bi li potakla daljnje aktivnosti oko izmjena zakona.

 Podrška projektu

Kroz projekt je organizirana grupa za podršku – steering grupa u koju su se uključile stručne osobe koje su svojim znanjem i iskustvom pomagale voditi projekt ka boljoj vidljivosti i izvedbi: pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, novinarka Jelena Vitasović, nekadašnja ravnateljica glazbene škole u Puli Vlada Možé, ravnateljica Umjetničke škole Poreč Sanjica Sara Radetić te predstavnike Zaklade i SO DO-a. Odluke ove grupe ključne su za održivost projekta, koja će se osigurati daljnjim radom El Sistema na području Istre te izradom kurikuluma koji će udruga predstaviti Ministarstvu obrazovanja ne bi li se ostvarila čvršća suradnja s obrazovnim sustavom. Osim toga, osnovana je i grupa za podršku „Zajedno možemo više“. Pod ovom parolom udruga je okupila ljude koji s entuzijazmom prilaze edukaciji i radu s djecom i mladima te istomišljenika koji žele iznaći nove načine za donošenje promjena u društvu. Ova grupa profesora, youth-workera, roditelja i ostalih, nastavit će postojati i po završetku projekta prenoseći vrijednosti El Sistema šire u društvu.

Pin It on Pinterest