Darko Raić-Sudar novi trener prve momčadi Istre 1961

 

NK Istra 1961 s velikim zadovoljstvom objavljuje da će Darko Raić-Sudar od 1. lipnja 2017. biti novi trener prve momčadi NK Istra 1961. Pomoćni trener prve momčadi će biti Nenad Basta. Službeno predstavljanje novog trenera prve momčadi Raić-Sudara i pomoćnog trenera Baste biti će na konferenciji za medije koja će se održati 8. lipnja 2017. te na kojoj će novi stručni stožer odgovarati na pitanja predstavnika medija. U međuvremenu će stručni stožer započeti s pripremama za novu sezonu i pronalaskom novih igrača koji će se priključiti momčadi.

Potraga za novim trenerom prve momčadi NK Istre 1961 tako je brzo završila, mjesto je preuzeo dosadašnji pomoćni trener Darko Raić-Sudar. Uprava  Istre 1961 je tako odlučila priliku dati mladom treneru koji je stasao u redovima pulskog prvoligaša, prvo kao trener u školi nogometa, a zatim kao pomoćni trener i na kraju kao glavni trener prve momčadi.

 – Itekako sam zadovoljan što mogu pružiti zasluženu priliku Darku Raić-Sudar na poziciji prvog trenera NK Istre 1961.

 Rekao je izvršni direktor NK Istre 1961 Michael Glover i nastavio.

-U prošlosti je Darko već bio zainteresiran za poziciju glavnog trenera, ali tada sam bio mišljenja da nije u mogućnosti prihvatiti sve izazove koje to mjesto nosi te mu iznio svoje razmišljanje da se treba nastaviti razvijati kao trener i na neki način ga izazvao da napreduje. Prihvatio je izazov i jako napredovao u posljednjih godinu dana te sada nemam nikakvih sumnji da može pozitivno nastaviti graditi na temeljima koje su postavili Goran Tomić i Marijo Tot i pokrenuti uzlet prema višim dostignućima od impresivnog osvojenog šestog mjesta ove sezone. Smatram da je Istrina budućnost svijetla.

Raić-Sudar je momčad vodio u dva navrata, krajem prve polusezone privremeno je naslijedio Gorana Tomića i u tri utakmice osvojio jedan bod (Inter 2:2, Osijek 1:3, Rijeka 0:1), a krajem ove polusezone je naslijedio Marija Tota i u dvije utakmice protiv Splita i Intera osvojio svih šest bodova.

  To je veliki izazov za mene. Prije sam bio pomoćni ili privremeni trener, ali ovo sada je nešto sasvim drugo. Sada trebamo vidjeti na koje igrače možemo računati i koje pozicije moramo popuniti. To je jako bitno i moramo to odraditi što prije, a ako to odradimo kako treba onda će kasnije biti puno lakše. Rekao je novi trener i nadodao. – Na neki način prednost za mene je da sam već dugo ovdje i da poznajem sve ove igrače. Jasno mi je kako će i ova sezona biti vrlo zahtjevna i teška i zato ne smijemo pogriješiti u selekciji igrača. Malo je vremena, a puno posla.

Znamo koji igrači nam ostaju i samo treba nadograditi momčad. Ako to uspijemo bit će nam puno lakše.

 Raić-Sudar je dobar dio svoje igračke karijere proveo u Istri 1961 gdje je i završio karijeru 2008. godine. – Treba biti realan i pošten i reći da nije mala stvar da ti netko ponudi biti trener u Prvoj ligi u kojoj ima samo deset trenerskih mjesta. U srijedu moramo u Zagreb na osvježavanje licenci i kada se dođe tamo vidi se koliko je to trenera, puna dvorana ljudi. Dobiti priliku biti jedan od deset trenera  u prvoj ligi je za mene privilegija, nešto posebno. Uz to ide i velika odgovornost jer je Pula moj grad, tu mi je obitelj, tu živim i ostat ću živjeti. Zbog svega toga je biti trener ovdje je za mene nešto posebno i drugačije.

Kaže trener koji se zahvalio direktoru Gloveru koji mu je pružio sjajnu priliku da se pokaže u trenerskom svijetu.

– Svakako se zahvaljujem direktoru Gloveru koji mi je dao priliku. Ja sam direktoru još zimus rekao da sam zainteresiran postati trener, ali on je ipak odlučio dovesti drugoga i ja sam to prihvatio. Sada kad smo razgovarali me pitao jesam li još uvijek zainteresiran, a ja sam mu pozitivno odgovorio. Zahvaljujem mu se na prilici jer stvarno nije mala stvar da ti netko ponudi da budeš trener u prvoj ligi. Moram maksimalno iskoristiti ovu priliku i pokušati napraviti bolje od ovog što imamo danas.

 Pripreme će, prema riječima novog trenera, započeti u subotu 10. lipnja poslijepodnevnim treningom. Momčad će uvodni dio i početna testiranja odraditi u Puli, a zatim će na nekoliko dana preseliti u Umag. Glavni dio priprema će pak Zeleno-žuti odraditi u Sloveniji.

– Imamo 36, 37 dana do početka prvenstva, a kako je mala pauza, onda će to biti sasvim dovoljno za odraditi kvalitetne pripreme.

Pin It on Pinterest