Dane antike od 8. do 10. lipnja u Puli

 

Na današnjoj konferenciji za novinare organizatori su predstavili i najavili 16. Dane antike koji će se održati od 8. do 10. lipnja u Puli. Govorili su Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ Pula, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, Ozren Grbavčić – direktor Illustris travela te Marijana Valić – voditeljica programa i odnosa s javnošću.

Direktorica Turističke zajednice grada Pule pozdravila je sve prisutne i naglasila kako uz veliko zadovoljstvo Festival nastavlja svoj rad uz suorganizatore – Arheološki muzej Istre i Illustris iz Pule. Najavila je trodnevno putovanje s lijepim, poučnim i zanimljivim pričama uz bogati program i pozvala svih u što većem broju da se pridruže manifestaciji koja uspješno svake godine iznova raste i nudi sadržaje visokog izbora aktivnosti za sve interesne skupine.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo izjavio je kako se veseli otvorenju 16. Dana antike koje će u četvrtak s početkom u 20:45 sati u lođi gradske vijećnice otvoriti izložba “ SERGIIS IN HONOREM“ nastala kao rezultat suradnje između Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre, Tehničke škole Pula i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda. trodnevno putovanje s lijepim, poučnim i zanimljivim pričama. Spomenuo je dugogodišnje uključivanje Arheološkog muzeja u ovu manifestaciju kroz Spectacvulu Gladijatoriju koja uvijek izazove oduševljenje i ostavlja poseban utisak na posjetitelje te sa zadovoljstvom najavio da je ove godine i on sam jedan od gostiju  kulturne tribine koja zauzima visoki status na programu.

Iste večeri, u nastavku će se moći pogledati dvije predstave. „Parfem – povijest jednog ubojice u izvedbi autora i glumca Frane Novljana „Herkul“ Teatra Naranče.

Dani antike – Pula Superiorvm svojim programom kontinuirano nude spoj povijesti i kulture te jačaju i razvijaju baštinska blaga antičke Pule. Forum, Portarata, Park grada Graza, Turistička zajednica grada Pule, Galerija Cvajner, Korzo-Giardini i Arena lokacije su na kojima će se predstaviti impresivna brojka sudionika kroz originalan prijenos vrijednih nastupa, a pažljivo birajući i stvarajući koncept organizatori će pružiti priliku da se aktivno uči i iskustvo priča koja vodi u ozbiljnu šetnju kroz predstave, glazbu, edukativne radionice, kulturne tribine, tematske izložbe i gladijatorske borbe, istaknula je voditeljica programa Marijana Valić.

Petak i subota obilježit će mnoštvo sadržaja i aktivnosti.  U parku Grada Graza u jutarnjim satima moći će se posjetiti međunarodni Rimski tabor i dječji kostimirani defile. Udruga Birikina uz animacijski dječji program tematski će se bazirati na likovima iz svijeta grčke mitologije – Pandora- Pandorin ćup, Minotaura i njegov labirint.

Direktor Festivala, Ozren Grbavčić istaknuo je kako prvi puta Festival nudi dječju radionicu mirisnih antičkih vrtova uz stručno vodstvom kustosice Etnografskog muzeja Istre mr.sc. Tanje Kocković Zaborski što smatra vrijednim izborom same organizacije. U suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom u Puli, nastavlja se izuzetno vrijedna izložba i dječja radionica „Pismo u antici“. Teatar Naranča zaokružit će priču lutkarskom predstavom Pipove antičke avanture: Mitska bića.  U subotu, dječji program na  Korzu – Giardini, obilježit će Teatar Naranča lutkarsko predstavom “Pipove antičke pustolovine” i Birikina uz kreativne radionice i igrokaze.

Dani antike će treću godinu zaredom predstaviti izuzetno vrijedan znanstveno popularni program u suradnji s Istarskim povijesnim društvom. U petak, na Forumu s početkom u 21:00 sati kulturna tribina ‘KRUHA I IGARA’: Politička upotreba sporta u antici i danas, postavit će pitanja jesu li gladijatorske igre najpopularniji sport antičkog Rima? Što znamo o njihovom održavanju u pulskoj Areni? Na koji su način one korištene u političke svrhe? Koliko se današnji sport koristi u političkoj propagandi? Na koji način publika, u razdoblju Rima ali i danas, sudjeluje u transmisiji društvenih poruka na sportskim borilištima? Na koncu, koliko se koncept ‘Kruha i igara’ formiran u doba Rima može primijeniti na suvremeni sport u 21. stoljeću? Povjesničar Ivan Žagar u ulozi moderatora ugostit će ugledna i poznata imena hrvatskog sporta.

I ove godine, svoje četvrto izdanje pokazat će izložba „Antika na suvremen način IV“. Galerija Cvajner pripremila je tematsku izložbu s mladim i vrijednim autoricama koje će tematski izazov i realizaciju svojih radova predstaviti 9. lipnja u 20:00 sati.

U završnicu drugog dana Festivala odvesti će nas modna revija „Oculi Mulieres antiqua“.

Osim Rimskog kviza uz vodstvo Davora Šišovića koji će se održati na Forumu u 21:00 sati, subotu će obilježiti samostalna izložba „Ljubomorna žena“ akademske kiparice Nine Šestanović, koja će se predstaviti u unutrašnjem vrtu Turističke zajednice grada Pule u 20:00 sati.

Borbe gladijatora , jedini program koji se naplaćuje, izvest će se 10.lipnja od 19.45 do 21.00 sat u pulskoj Areni. Također će ondje biti i gladijatorski turnir te velika povorka kroz grad uoči impresivnih borbi.

Ovogodišnji Festival bez sumnje podsjetiti će nas na nekadašnje povijesne tragove, a antika sa svojim ljepotama i vrlo bogatim nasljeđem ojačati i razviti duboko ukorijenjene simbole grada. Ovako jaka tradicija održavanja ove manifestacije zasigurno je nužna za Pulu i njezinu publiku.

Pin It on Pinterest