Miletić u Saboru branio interese poljoprivrednika

 

Postojeći Pravilnik o izravnim potporama potrebno je revidirati

ZAGREB – Predsjednik IDS-a Boris Miletić danas je u aktualnom prijepodnevu u Saboru stao u obranu interesa poljoprivrednika zatraživši od ministra poljoprivrede da revidira Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi koji ima direktne negativne posljedice za poljoprivrednike u Hrvatskoj.

– Kvalitetom maslinovog ulja nalazimo se u top destinacijama cijelog svijeta, godinama smo u Hrvatskoj ulagali u nasade maslinika, a govoreći o našim poljoprivrednicima te svima koji žive od svoga rada, mnogi su s nestrpljenjem očekivali objavu ovog Pravilnika, kako bi poput svojih kolega iz drugih europskih zemalja mogli koristiti poticaje za svoju djelatnost, kazao je Miletić napomenuvši da je prema pravilniku izuzeto ulaganje u potrebnu infrastrukturu u obliku neophodnih uljara.

– Time su naši poljoprivrednici i maslinari dovedeni u podređeni položaj u odnosu na kolege iz Italije, Španjolske i drugdje, koji obilato koriste EU fondove. Umjesto da se ugledamo na uspješnije primjere zemalja koje su EU fondove koristile za brži razvoj, mi uspijevamo po starom dobrom običaju stvari zakomplicirati i učiniti sve da i dalje klizimo unatrag, umjesto da jurimo naprijed. Prošla je godina bila izuzetno dobra za maslinare, ali na preradu se dugo čekalo, bile su velike gužve, i osim što su uljare izuzete, Pravilnikom ste uvrstili i indeks razvijenosti kojim se našim OPG-ovima u Istri onemogućuje kvalifikacija na natječaje, kazao je Miletić.

– Držim da je nepravedno diskriminirati one poljoprivrednike koji žive na području s višim indeksom razvijenosti. Naravno da treba biti solidaran i u svakom slučaju nerazvijeni krajevi trebaju imati određeni zaštitni mehanizam koji će ih privilegirati, ali ovo kako je sada napravljeno je suludo i štetno. Ljude iz krajeva s višim indeksom razvijenosti u startu se isključilo iz natječaja, što je diskriminacijski presedan, naglasio je Miletić.

– Pravilnik je strašan udarac našim poljoprivrednicima jer se njime dodatno blokira i ograničava povlačenje sredstava iz EU Programa ruralnog razvoja te se potpunosti diskriminiraju maslinari i vinari, istaknuo je Miletić upitavši ministra poljoprivrede „hoće li revidirati postojeći Pravilnik i uvažiti zahtjev naših poljoprivrednika koji ovo shvaćaju kao diskriminaciju“.

Na kraju, dodao je da „umjesto da nastojimo područja u kojima smo među najboljima na svijetu dodatno unaprjeđivati kako bismo iskoristili svoju konkurentnu prednost, Hrvatska ovim Pravilnikom blokira i  penalizira najkonkurentnije grane tako da nemaju šanse dobiti sredstva”.

– Pozivam resorno ministarstvo da odmah ispravi odluku koja će biti dugoročno štetna za sve maslinare i vinare, koja šalje ružnu poruku ljudima koji su od hrvatskog vina i ulja stvorili svjetski brend i koja će u konačnici nanijeti veliki štetu hrvatskom gospodarstvu, zaključio je predsjednik IDS-a i saborski zastupnik Boris Miletić.

Ministar Tolušić odgovorio je predsjedniku IDS-a da planira još natječaja koji će uzeti u obzir i maslinare, na što je Miletić poručio da mu je drago što će se ovaj pravilnik revidirati i uvrstiti maslinare koji žele ulagati u svoje kapacitete, odnosno ulagati u izgradnju uljara.

– No, kažem još jednom država bi trebala poticati i one izvrsne, one koji brže trče ne na način da im se polome noge. Možda im da malo više prepreka na putu, ali da i oni mogu istrčati svoju rutu i da oni mogu koristiti sredstva jer su i oni porezni obveznici, rade, plaćaju svoje obveze prema državi i trebalo bi im omogućiti da jednako tako mogu koristiti sredstva iz EU fondova!, zaključio je Boris Miletić.

Pin It on Pinterest