U Marini Veruda 19. put za redom zavijorila Plava zastava

 

U tehnomontovoj Marini Veruda danas je po 19. put podignuta Plava zastava koja je međunarodno ekološko priznanje očuvanju okoliša. Dodjeljuje ju FEE – Foundation for Environmental Education, plažama i marinama koje zadovoljavaju niz strogih kriterija te stoga simbolizira turističku ponudu baziranu na sigurnosti, čistoći mora i obale, kao i edukaciji o očuvanju okoliša.

Prigodnoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Tehnomonta na čelu s predsjednicom Uprave Gordanom Deranja, pomorske policije, Lučke kapetanije na čelu s kapetanicom Dolores Brenko Škerjanc, banaka i osiguranja te istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić koji su ujedno i podigli Plavu zastavu.

„Prije 19 godina opredijelili smo se da budemo ekološki osviješteno i odgovorno poduzeće što tada nije bila laka zadaća i zapravo se može reći da smo bili pioniri u tome jer je Plavu zastavu prije nas imala samo marina Punat na Krku“ kazala je u svom uvodnom obraćanju , Deranja te se zahvalila svima, a prvenstveno djelatnicima koji su zaslužni i koji su ustrajali na tom putu očuvanja okoliša.

Gradonačelnik Boris Miletić naglasio je važnost prenošenja vrijednosti i poticanja ideje zaštite okoliša kod najmlađih.“ Podizanje plave zastave 19. put za redom znači da ste tada imali viziju. Možda je to bio teži, ali pokazao se i da je bio ispravan put. Ova zastava služi Marini Veruda na čast, ali i na ponos svim građanima Pule kao i gostima koji nam dolaze. I kao Grad opredijelili smo se za očuvanje okoliša bilo kroz ulaganja u more, zrak ili gospodarenje otpadom. I to je možda bio teži, ali jedini ispravni put za temelje jednog zdravog grada“ naglasio je Miletić te čestitao Tehnomontu na brojnim planovima jer, kako je rekao, to stvara dodatnu vrijednost i stoga zaslužuju poštovanje dok će Grad i dalje biti partner i podrška.

Župan Flego naglasio je, pak, da su očuvan okoliš i čisto more presudni kod dolaska tako velikog broja turista u Istru, ali i da nije slučajno što se od svih Plavih zastava u Hrvatskoj njih čak 44 posto nalazi upravo u Istarskoj županiji, a ponosno se vijore u čak tri istarske marine.

„Rezultat je to ulaganja i ljudi, ali i suradnje privatnog i javnog sektora. Prije dvije godine donijeli smo i Regionalni plan upravljanja plažama kao rezultat te suradnje i brojnih ulaganja u zaštitu okoliša, čime smo ovaj važan segment precizno definirali. Zato je nužno zahvaliti se svima koji ustrajno rade na očuvanju ovih naših najvrjednijih prirodnih resursa i daju dio sebe kako bi nam kraj ostao uređen i čist“ kazao je Flego i zaželio da se svi vide i dogodine kada će se svečano obilježiti dva desetljeća od prvog podizanja Plave zastave u Marini Veruda.

Za prigodni program bili su zaduženi učenici Osnovne škole Monte Zaro, kojoj je Tehnomont kum, a koja je nositelj Zelene zastave s dijamantnim statusom.

 

Pin It on Pinterest