Zagrebačka djeca ronila i čistila podmorje u Savudriji

 

DRUGA RONILAČKA DJEČJA EKO-PATROLA

U organizaciji Zagrebačkog holdinga d.o.o., podružnica Vladimir Nazor i ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic tijekom vikenda, 10. i 11. lipnja 2017. godine održana je druga po redu jedinstvena dječja ronilačka eko – patrola.

Posebnost ove ronilačko edukativne akcije čišćenja podmorja je naglasak na važnosti održavanja čistoće mora i podizanje svijesti djece i mladih da se i ubuduće uključuju u zajedničke aktivnosti za dobrobit sviju.

Više od 30 zagrebačkih mališana aktivno je sudjelovalo u čišćenju podmorja i plaže na lokaciji dječjeg kampa Veli Jože u Savudriji. Djeca u dobi od 7 do 17 godina starosti iskoristila su jedinstvenu priliku da pod punom ronilačkom opremom upoznaju čari ronjenja i ljepote hrvatskog podmorja koje trebamo čuvati, a kojima Hrvatska obiluje.

Ponosni smo da smo izvadili jako malo smeća što dokazuje kako su djeca osviještena i ne zagađuju more. Puno velikih se treba ugledati na nas djecu, mi čuvamo i pazimo gdje bacamo smeće“, kazala je 16-godišnja Ivana.

Za sigurnost djece uz instruktore i voditelje ronjenja ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic, inače i članova Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama  Grada Zagreba, pobrinuli su se i gosti ronioci iz raznih ronilačkih klubova kako iz Hrvatske tako i iz regije.

„Vidjeli smo raka koji je išao po dnu. Ronioci su mi rekli kako rakova ima puno kod nas i da ih moramo čuvati. Ronjenje mi je super, a iznenadilo me da se to smeće tako baca svuda“, rekao je 11- godišnji Ivan koji je prvi put sudjelovao u dječjoj eko-patroli.

Kroz edukativni dio programa Sigurnost na moru koji je do sada prošlo preko 7 000 djece u odmaralištima Vladimira Nazora, djeca su osim načina i važnosti čišćenja mora, upoznala i potrebnu ronilačku opremu, kao i opremu za sigurnu plovidbu (prsluci, kacige, zaštitna odijela).

Jako mi se sviđa da smo čistili more, ovo mi je jedno od najljepših druženja, ronioci su super“, rekla je sedmogodišnja Katarina.

Cjelokupan program sigurnosti na moru i pod morem provodit će se tijekom cijelog ljeta u Nazorovim odmaralištima Veli Jože u Savudriji u sklopu ljetnog Avantura kampa.

Nemo Adria ustupila je ovoj akciji profesionalnu opremu, osoblje i vozila tvrtke.

Posebna zahvala medijskom pokrovitelju ronilačkom magazinu SCUBAlife, www.scubalife.hr koji podupire ovakve ronilačko edukativne akcije, a najčitaniji je među ronilačkom populacijom.

Za djecu je organiziran besplatan vikend u odmaralištu s prijevozom i punim pansionom (ZGH-podružnica Vladimir Nazor).

Radujemo se i III dječjoj eko-patroli.

Za slike je zaslužan Marijan Prpić@luka (Nemo-Adria).

Pin It on Pinterest