Istarski festival pašte u Žminju

 

Istarskom festivalu pašte prethodi Šetimana od pašte koja počinje 23. a završava 30. lipnja. Po promotivnoj cijeni od 40 kuna moći ćete pojesti dobar pjat pašte u sljedećim ugostiteljskim objektima: Konoba puli Jurića, konoba Puli Pineta, restora Žminjka, restoran Pod ladonjon i Agroturizam familija Ferlin (uz najavu). Ponuđeni prigodni meni uključuje pijat pašte i 2 dcl vina ili soka.

Prigodnim otvorenjem koje počinje u 18 sati u subotu, 1. srpnja započinjemo avanturu Zad kaštela, te je i u nedjelju također početak u 18 sati.

Tijekom dva dana za vas će kuhati Agroturizam obitelji ferlin, Lovačko društvo Zec iz Žminja, prof. Szabo, te chefovi Modrušan i Zembo.

U njihovim izvedbama moći ćete degustirati jela spravljena od tjestenina Tjestenina Marija, Tjestenine Nona, Marial te OPG-a Krušvar.

Radionice izrade tjestenina predstavit će naše domaćice, a u subotu će biti s nama i vlasnica Marial-a Alenka Fak koja će prestaviti jedan dio programa radionica na temu krafa.

Izradu tjestenine najbolje je naučiti kroz praktičan rad te vas zato očekujemo da ćete doći u Žminj, pokušati sudjelovati u radionicama ili barem zapisati recepte te pitati naše vrijedne domaćice koji savjet ili trik.

 

U prilogu jedan recept za izradu tradicionalne tjestenine Žminjštine – makarune (izvor: Agroturizam obitelji Ferlin) 

U 1 kilogram brašna stavite tople vode koliko treba da se tijesto umijesi. Tijesto treba odstajati pola sata. Nakon što je tijesto odmorilo, otkinite manje komadiće i formirajte dlanovima makarune.

U vodu gdje ste kuhali makarune svakako ubacitee malo soli.

Makaruni se mogu kombinirati uz razna šuga i umake, tako ih možete pripremiti sa umakom od gljiva, škorupom ili s kobasicami.

Za pripremu umaka od škorupa uputa je sljedeća:

škorup (masnoća koja se stvori na domaćem mlijeku ili punomasnom mlijeku) sakupite i rastopite na tavi. Ukoliko nemate škorupa, možete koristiti i slatko domaće vrhnje. Miješate škorup dok ne postane svjetložute do zlatne boje. Pripremljeni škorup prelijete preko skuhanih makaruna.

 

Pin It on Pinterest