U Celju otvorena izložba Pula pred Prvi svjetski rat

 

Povodom 100. godišnjice Prvog svjetskog rata i 11. bitke na Soči u Središnjoj knjižnici Celje prekjučer je otvorena izložba Pula pred Prvi svjetski rat, koja je nastala u suradnji slovenske i Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Uz zamjenika gradonačelnika Celja Stane Romana, izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Pule Eleni Puh Belci koja je ovom prigodom istaknula kako se ovime nastavlja uspješna prekogranična knjižnična suradnja čiji je cilj razmjena iskustava, predstavljanje primjera dobre prakse i povezivanje hrvatskih i slovenskih knjižničara. „Ako ratovi odvajaju ljude, kultura je ta koja ljude spaja i stoga su inicijative poput ove današnje itekako potrebne, danas možda više nego ikada“, kazala je prilikom otvaranja zamjenica Puh Belci.

Uz  otvorenje izložbe ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović i direktorica Središnje knjižnice Celje Polona Rifelj potpisale su Povelju o prijateljstvu i suradnji. Izložba je otvorena uz glazbene note kantautora Brune Krajcara.

Izložba Pula pred Prvi svjetski rat nastala je kao dio projekta ‘1914. – Puna je Pula / Pola Gremita’, kojom se Gradska knjižnica i čitaonica Pula priključila europskom obilježavanju 100. obljetnice Prvog svjetskog rata. Izložba prikazuje fizionomiju prijeratne Pule u osvit tragičnih događanja 1914. i daje presjek pulske svakodnevnice u mjesecima pred početak Prvog svjetskog rata. Na osnovu povijesne, arhivske i novinske građe istaknuti su pojedini segmenti pulskog specifikuma s posebnim naglaskom na kulturni život grada. Izložba govori o kulturnim događanjima 1914., koncertima, kinematografima, kazalištu, o razonodi i načinu provođenja slobodnog vremena, stilu odijevanja, zelenom gradskom ozračju i bogatstvu mediteranskih i egzotičnih biljnih vrsta, o razvijenosti prometne infrastrukture koja je povezivala Pulu s ostatkom Europe.

Izložbenim postavom Pula pred Prvi svjetski rat Gradska knjižnica i čitaonica Pula sažela je najrelevantnije trenutke jednog od prosperitetnijih razdoblja u povijesti Pule kao prilog obilježavanju Velikog rata koji još uvijek zauzima značajno mjesto u kolektivnom sjećanju čovječanstva.

Pin It on Pinterest